Ay-liike on kyennyt pitämään jalansijansa Haitin vapaatuotantovyöhykkeellä
Haitissa ay-järjestö Sokowa solmi 1,5 vuotta sitten työehtosopimuksen Quanaminthen vapaatuotantovyöhykettä hallinnoivan yhtiön Codevin kanssa. Sopimukseen pääsyä auttoi se, että Maailmanpankin osana toimiva IFC asetti Codevin emoyhtiön Grupo M:n luoton ehdoksi työntekijöiden ay-oikeuksien kunnioittamisen. IFC ei ollut aiemmin kytkenyt lainojaan ay-oikeuksiin.
Sopimus on osoittautunut hyödylliseksi, haitilaisen ay-johtajan Yannick Etiennen tuoreesta haastattelusta ilmenee. Keskusteluyhteys osapuolten kesken on säilynyt, vaikka työnantaja onkin tehnyt useita yksipuolisia ratkaisuja neuvottelematta Sokowan kanssa. Myöskään palkat eivät ole nousseet ay-järjestön odottamalla tavalla.
Enimmillään lähes 90 prosenttia vapaatuotantovyöhykkeen noin 1 500 työntekijästä on kuulunut Sokowaan. Ay-toiminnan suvantokuukausina järjestäytymisaste on yleensä laskenut, Etienne kertoo. Haitin mittapuulla vapaatuotantovyöhykkeen järjestäytymisaste on kuitenkin pysynyt harvinaisen korkeana.
Työntekijät tietävät, että ilman sopimusta järjestäytyneiden työntekijöiden suhteet Codevin johtoon olisivat paljon hankalammat, Etienne korostaa.
Hän on tyytymätön siihen, ettei Codevia lainaehdoillaan painostanut IFC ole valvonut lainaehtojensa toteutumista. Etiennen mielestä IFC:n, Codevin ja Sokowan on perustettava yhteinen elin, jonka tehtävänä on tarkastella säännöllisesti vapaatuotantovyöhykkeen työehtojen kehittymistä.
Etienne uskoo, että Quanaminthen vapaatuotantovyöhykkeen kokemukset rohkaisevat pääkaupungissa Port-au-Princessä pian aloittavien uusien vapaatuotantovyöhykkeiden työntekijöitä järjestäytymään.