Ay-liike koettaa vaikuttaa G20-kokouksen linjanvetoihin
Torstaina Lontoossa kokoontuva G20-maiden huippukokous etsii yhteisymmärrystä keinoista, joilla maailmanlaajuinen talouden syöksykierre pysäytetään ja käännetään nousuun.
Kansainvälisellä ay-liikkeellä ei ole edustajaa kokouspöydässä. Viime viikkoina ja päivinä ay-liikkeen edustajat ovat kuitenkin esittäneet näkemyksiään kriisin ratkaisemisesta keskeisille päättäjille sekä kansainvälisellä että kansallisella tasolla.
Ay-liikkeen edustajat ovat olleet vuoropuhelussa niin suurimpien talousmahtien ylimpien johtajien kuin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n, Maailman kauppajärjestön WTO:n ja Kansainvälisen työjärjestön ILOn johtajien kanssa.
Kansainvälinen ay-liike on kiteyttänyt analyysinsä ja johtopäätöksensä 23. maaliskuuta julkistettuun Lontoon julistukseen. Tärkeimmiksi asioiksi siinä määritellään seuraavat:
- kansainvälisesti koordinoitu elvytys ja kestävä kasvusuunnitelma työpaikkojen luomiseksi, julkisten investointien varmistaminen ja köyhyyden lieventäminen;
- maksukyvyttömien pankkien auttaminen ja rahoitusjärjestelmän sääntelyn uudistaminen;
- toiminta palkkadeflaation riskiä vastaan ja vuosikymmeniä jatkuneen epätasa-arvon kasvun kääntäminen tasa-arvon kasvun suuntaan;
- mittavat toimenpiteet ilmaston muutoksen hillitsemiseksi;
- ja talouden maailmanlaajuisen hallinnan uuden järjestelmän luominen, mihin sisältyy ILOn aseman vahvistaminen ja IMF:n, Maailmanpankin ja WTO:n uudistaminen.
Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n pääsihteeri Guy Ryder esitti tiistaina, että sääntelemätön kapitalismi on epäonnistunut täydellisesti. Hänen mielestään ainoastaan koko järjestelmän perinpohjainen muokkaaminen voi ratkaista nykyhetken polttavat ongelmat.
– Olemme todella huolestuneita siitä, että G20-maiden hallitukset eivät ole vielä osoittaneet tarvittavaa johtajuutta, Ryder totesi.
– Viivyttely kaukonäköisten päätösten teossa merkitsee työpaikkojen lisämenetyksiä ja yhä uusien ihmisryhmien suistumista köyhyyteen.