Alkoholin aiheuttama työkyvyttömyys tulee kalliiksi – jopa 200 000 euron menetykset
Alkoholisairaus ja sen aiheuttama työkyvyttömyys voi maksaa palkansaajalle pitkän pennin, arvioi SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring.
– Työntekijä voi joutua työkyvyttömyyseläkkeelle esimerkiksi 52-vuotiaana sen sijaan, että jäisi eläkkeelle 63-vuotiaana. Tällöin palkka vaihtuu eläkkeeksi. Keskimääräisen palkan ja keskimääräisen eläkkeen erotuksesta kertyy yhdessätoista vuodessa jopa yli 200 000 euron ansionmenetykset, Haring laskee.
– Yksilötason taloudelliset menetykset unohtuvat helposti, kun keskustellaan alkoholihaittojen kustannuksista.
Valtaosa työikäisistä alkoholin suurkuluttajista käy kuitenkin edelleen töissä. Haring muistuttaa, että alkoholiin liittyvät ongelmat ovat osa työpaikkojen arkea. Osin ongelmat voivat olla näkyviä, osin niitä ei tunnisteta tai haluta tunnistaa.
– Runsas käyttö vaikuttaa työssä jaksamiseen: tulosta ei synny, ajatus harhailee ja hommat viivästyvät. Lopulta tulee poissaoloja, hän kuvailee.
Haringin mukaan työpaikoilla tulisi olla päihdeohjelma ja selkeät pelisäännöt. Niiden avulla tilanteisiin voidaan puuttua tasapuolisesti ja ennen kuin runsas käyttö kääntyy riippuvuudeksi.
– Työpaikoilla olisi hyvä pohtia, miten alkoholiin suhtaudutaan ja miten sitä myös omissa tilaisuuksissa käytetään. Nykyään tosin harvalla työpaikalla hyväksytään runsasta käyttöä.
Haring tähdentää alkoholin olevan vakavin suomalaisten terveyttä uhkaava tekijä. Se on myös suurin syy työikäisten ennenaikaisiin kuolemiin.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö on STTK:n ja Akavan kanssa mukana Ehyt ry:n Tipattomassa tammikuussa.
Laskelmassa on käytetty Tilastokeskuksen ja verottajan tietoja. Työntekijän keskiansiona on käytetty 36 000:ta euroa vuodessa.
Nykyään tosin harvalla työpaikalla hyväksytään runsasta käyttöä.