Alakohtaisilla hankkeilla kohti hyvää työelämää
Lähes joka kolmannen suomalaisen työpaikalla vaikuttaa toimialan oma hanke, jolla halutaan tehdä työelämästä entistä parempaa.
Työntekijä- ja työnantajajärjestöjen yhteisiä hankkeita on muun muassa teknologian- ja kemianteollisuudessa, valtiolla ja kunnilla. Myös yksityisellä palvelusektorilla toimintaa käynnistetään.
SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila kertoo, että alan yksilölliset tarpeet otetaan hankkeissa huomioon.
– Suomessa on paljon osaamista työelämän kehittämisestä. Se vain ei ole kohdannut työpaikkoja riittävästi. Meillä on isoja odotuksia, että alakohtaisilla ohjelmilla tavoitetaan työpaikkoja entistä laajemmin, Antila sanoo.
SAK:n Hyvän työn mittarin mukaan joka neljäs SAK:lainen työntekijä työskentelee hyvässä tai melko hyvässä työssä. Antila korostaa, että tämän osuuden kasvattamiseksi on otettava kaikki keinot käyttöön.
Esimerkiksi teknologiateollisuudessa työhyvinvointia on onnistuttu parantamaan lähes 90 yrityksen voimin. Hyvinvointia mitataan erityisellä työkalulla, jonka pohjalta sovitaan tarvittavista toimista.
Yhteinen tahto tärkeää
Myös työministeri Lauri Ihalainen on kiittänyt hankkeita.
– Järjestöt eri toimialoilla ovat tehneet erittäin arvokasta työtä työelämän laadun ja tuottavuuden kehittämiseksi. Halu tehdä yhteistyötä ja tahto ratkaisujen löytämiseen tarjoavat menestyksen avaimet, Ihalainen sanoi keskiviikkona Työelämä 2020 -hankkeen seminaarissa.
Hankkeiden taustalla on tavoite tehdä suomalaisesta työelämästä Euroopan parasta vuoteen 2020 mennessä.