Hallitus on tehnyt arvovalinnan leikkaamalla heikoimmassa asemassa olevilta lapsiperheiltä

Blogi 29.01. 18:00 Glantz Tuuli
Kasvokuva Tuuli Glantzista

Pienituloisilta lapsiperheiltä leikkaaminen on arvovalinta, jonka Orpon-Purran hallitus on tehnyt, vaikka useiden tahojen arvioiden mukaan sosiaaliturvan leikkaukset tulevat lisäämään ylisukupolvista köyhyyttä. On arvioitu, että hallituksen toimet tulevat sysäämään 17 000 lasta köyhyysrajan alapuolelle. 

Enää ei varmaan ole kenellekään epäselvää, että hallitus ei aja lapsiperheellisten asemaa. Hallitus ei ole rakentamassa ”vahvaa ja välittävää Suomea”, ainakaan niille lapsiperheellisille, jotka ovat pienituloisia, työttömiä, lomautettuja, osa-aikatyötä tekeviä tai osatyökykyisiä. Hallitusohjelman ihanteellisessa Suomessa ”heikoimmista pidetään huolta” ja ”lapsiperheet saavat tukea”. Toimeentulon osalta hallitus kuitenkin jättää heikommassa asemassa olevat lapsiperheet oman onnensa nojaan.

Kuvasin viime syksynä hallituksen toimien vaikutuksia erilaisiin perhetilanteisiin. Kahden lapsen ja kahden vanhemman perheeltä, jossa toinen vanhempi on työtön tai lomautettu, hallitus leikkaa ensimmäisen kahden kuukauden työttömyyden aikana noin 220 euroa kuukaudessa (työttömyysturvan lapsikorotusten poistaminen). Jos työttömyys tai lomautus jatkuu vielä kahden kuukauden jälkeen, perheeltä leikataan lisäksi noin 300 euroa kuukaudessa (ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen) eli yhteensä 520 euroa. Jos työttömyys jatkuu yli kahdeksan kuukautta, leikataan edelleen lisää. Nämä leikkaukset eivät vielä sisällä esimerkiksi asumistukeen tehtyjä leikkauksia. 

Mistä sinä tinkisit, jos jo valmiiksi pienestä toimeentulostasi leikattaisiin jopa 520 euroa kuukaudessa? 

Leikkaukset kohdistuvat myös työssäkäyviin ja yksinhuoltajiin. Osa-aikatyötä tekevän (palkka ennen veroja 2000 euroa kuukaudessa) kahden lapsen yksinhuoltajan perheeltä leikataan työttömyysturvan ja asumistuen heikennysten seurauksena lähes 400 euroa kuukaudessa. 

Miten sinä suunnittelisit työssäkäyvänä yksinhuoltajana arkesi ja toimeentulosi, jos toimeentulostasi leikattaisiin näin suuri summa kuukaudessa?

Toistan itseäni ja monia muita toteamalla, että on erittäin lyhytnäköistä leikata lapsiperheiltä tilanteessa, jossa syrjäytyminen ja nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntymässä ja syntyvyys on ennätysmäisen alhaalla.

YK:n lasten oikeuksien komitea suositteli kesällä 2023 hallitusta välttämään sellaisia sosiaaliturvaetuuksien leikkauksia, jotka vaikuttavat köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa oleviin lapsiin. Usea taho, SAK mukaan lukien, varoitti hallituksen toimien seurauksista. Silti hallitus ajoi läpi merkittäviä leikkauksia työttömyysturvaan, asumistukeen ja etuuksien indeksikorotuksiin niin, että yhä useampi lapsiperheellinen on jatkossa riippuvainen toimeentulotuesta. Lisäksi hallitus on pian esittämässä vielä lisäleikkauksia työttömyysturvaan. 

Lapsuudessa koetulla köyhyydellä on välittömiä ja pitkäaikaisia seurauksia. Köyhyyden tiedetään olevan yhteydessä suurempaan riskiin jäädä ilman toisen asteen tutkintoa, saada maksuhäiriömerkintä ja jäädä työelämän ja koulutuksen ulkopuolelle.

Nyt jos koskaan on aika kertoa Orpo-Purran hallitukselle, ettei Suomen tulevaisuutta turvata leikkaamalla perheiltä ja lapsilta. Varsinkin, kun leikkaukset heikentävät huomattavasti pienituloisten toimeentuloa ilman merkittäviä työllisyysvaikutuksia. Toistan itseäni ja monia muita toteamalla, että on erittäin lyhytnäköistä leikata lapsiperheiltä tilanteessa, jossa syrjäytyminen ja nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntymässä ja syntyvyys on ennätysmäisen alhaalla. 

Tervetuloa Senaatintorille torstaina 1. helmikuuta kertomaan hallitukselle, ettei tämä suunta ole oikea!