WTO:n ministerikokous oli ay-liikkeelle pettymys
– Kansainväliselle ammattiyhdistysliikkeelle Dohan kokous oli pettymys, mutta ei takaisku. Yritykset heikentää aiemmin sovittuja kantoja työntekijöiden perusoikeuksista onnistuttiin torjumaan, mutta tavoite WTO:n osallistumisesta globalisaation yhteiskunnallisten vaikutusten analysoimiseen ei edennyt, toteaa SAK:n ekonomisti Peter J. Boldt. Boldt osallistui Dohan kokoukseen Suomen valtuuskunnan asiantuntijajäsenenä, palkansaajajärjestöjen yhteisenä edustajana.
Ministerikokouksessa kansainvälinen ammattiyhdistysliike pystyi Boldtin mukaan kuitenkin osoittamaan voimakkaasti sen, että keskustelua työntekijöiden perusoikeuksista ei voida vaimentaa.
– Vapaiden Ammattijärjestöjen Kansainvälisen Liiton (VAKL) edustajat vakuuttivat lähes sadan maan edustajia siitä, että työntekijöiden perusoikeuksien suojelemisessa ei ole kyse rikkaiden maiden yrityksestä asettaa uusia esteitä kehitysmaiden viennille. Kiinan jäsenyys WTO:ssa on saanut monet kehitysmaat jo ymmärtämään, että ongelmien taustalla on epäreilu kilpailu etelän maiden työvoimavaltaisten toimialojen välillä eikä suinkaan Pohjoisen ja Etelän välinen ristiriita, Boldt sanoo.
Ay-liikkeen arvion mukaan Dohan päätökset kansanterveydestä, lääkkeiden saatavuudesta ja patenttioikeuksista, Uruguayn sopimuksen täytäntöönpanosta ja eräät muut päätökset tuovat kansainvälisen kaupan etuja yhä useammalle kehitysmaalle.
– Päätös käynnistää neuvottelut kaupasta ja ympäristöstä on tervetullut. Se johtaa myös siihen, että joudutaan pohtimaan WTO-järjestelmän suhdetta muihin kansainvälisiin ympäristösopimuksiin. Työntekijöiden perusoikeuksien kohdalla on periaatteessa kyse vastaavasta asetelmasta eli miten WTO-järjestelmässä otetaan huomioon Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimukset työntekijöiden perusoikeuksista, Boldt toteaa.
Lisätietoja: Peter J. Boldt, puh. (09) 7721 356