Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset WTO:n ja ILO:n välille yhteist…

Uutinen

WTO:n ja ILO:n välille yhteistyöelin niveltämään perusoikeudet maailmankauppaan (2.3.2000)

SAK on viime vuosina useampaan otteeseen ottanut kantaa EU:n suunnittelemia vapaakauppasopimuksia vastaan. Tämä ei johdu siitä, että olisimme ryhtyneet vastustamaan vapaakauppaa sinänsä tai että katsoisimme, ettei yhteisiä kauppapoliittisia sääntöjä tarvita. Syynä on huoli toisaalta itse vapaakaupasta ja toisaalta ihmisoikeuksista. Konkreettisena toimena asioiden yhdistämiseksi ehdotamme Maailman kauppajärjestön WTO:n ja Kansainvälisen työjärjestön ILO:n välille muodostettavaksi pysyvää elintä, jossa käsitellään työntekijöiden perusoikeuksien ja maailmankaupan niveltämistä toisiinsa.

SAK:n mielestä vapaalla kauppajärjestelmällä ei ole tulevaisuutta, jollei kauppapolitiikassa ja kauppasopimuksissa oteta huomioon ihmisoikeuksia ja ympäristönäkökohtia.

Kaupan kannalta keskeisinä ovat juuri työntekijöiden perusoikeudet, kuten järjestäytymis- ja kollektiivinen neuvotteluoikeus, pakko- ja orjatyön kielto, lapsityövoiman käytön lopettaminen ja kaikenlaisen syrjinnän kielto. Ellei kauppapolitiikan sääntöjä voida kehittää siten, että nämä asiat ovat kunnossa, uhkaa kansalaisten enemmistön aikaisemmin ainakin varovaisen myönteinen tai ymmärtäväinen suhtautuminen vapaakauppaan muuttua protektionismiksi. Tarvitsemme yhteisiä sääntöjä eikä ratkaisu ole WTO:n romuttaminen.

WTO:ssa on kyse myös maataloudesta ja palvelujen kaupasta ja jopa työvoiman liikkuvuudesta ja kansallisen säätelyn rajoista mm. elintarviketurvallisuuden osalta. Kauppapolitiikka on politisoitunut Uruguayn kierroksen ja WTO:n myötä. Monessa mielessä tämä on myönteistä, vaikkakin ongelmallista.

Kun yritykset ja pääoma kansainvälistyvät, raha- ja tavaramarkkinat globalisoituvat niin poliittinen järjestelmä ja ay-rakenteet rajoittuvat alueellisiksi ja kansallisiksi. Kansainvälisen ay-liikkeen on rakennettava edunvalvontastrategiansa uudelleen maailmanlaajuiseksi. Juuri näitä kysymyksiä pohtii ay-liikkeen maailmanjärjestö, Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL edustajakokouksessaan Etelä-Afrikassa 3.-7. huhtikuuta. Myös yhteistyösuhteemme kuluttaja- ja ympäristöjärjestöihin tulevat entistä ajankohtaisemmiksi.

Lisätiedot:

Ekonomisti Peter J. Boldt, puh. 7721 356 tai peter.boldt@sak.fi Eurooppasihteeri Markku Jääskeläinen, puh. 7721 359 tai markku.jaaskelainen@sak.fi