Verianin kysely: Palkaton ensimmäinen sairauslomapäivä ei sovi suomalaisten oikeustajuun

Suomalaisista 69 prosenttia vastustaa ensimmäisen sairauslomapäivän muuttamista palkattomaksi. Suosio ei ole suurta edes hallituspuolueiden kannattajissa.
01.03. 14:06
SAK

Hallitus haluaa muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi. Sairaussakko koskettaa välittömästi satoja tuhansia työntekijöitä, joilla asiasta ei ole sovittu työehtosopimuksessa. Julkisuudessa asiaa on perusteltu muun muassa sillä, että maanantaisin pidetään niin sanottuja krapulapäiviä. Tilastojen mukaan eniten työntekijöitä on kuitenkin sairauslomalla keskiviikkoisin.

SAK:laisten liittojen jäsenistä jopa 84 prosentttia vastustaa palkatonta sairauspäivää. SAK:laisilla aloilla on yleensä vähemmän mahdollisuuksia tehdä etätöitä, jolloin se osuu erityisesti heihin. Myös esimerkiksi sairaiden ja vanhusten parissa töitä tekevillä sairaana työskentely on riski asiakkaalle ja elintarveteollisuudessa hygieniavaatimukset ovat korkeat.

Edes johtavassa asemassa työskenteleville kysymys ei ole helppo. Heidän kohdallaan asiaa vastustaa ja puolustaa lähes yhtä moni. Sama koskee kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjiä.

SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi huomauttaa, että sairaussakko leikkaisi tuloja erityisesti niiltä, joilla ei ole mahdollisuutta tehdä etätöitä. Lue Työläjärven kirjoitus SAK:n blogissa.

SAK:n Verianilla teettämään kyselyyn vastasi 2 437 henkilöä, jotka edustavat Suomen täysi-ikäistä väestöä pois lukien Ahvenanmaalla asuvat. Kysely toteutettiin 3.–7.2.2024 ja sen tilastollinen virhemarginaali on noin 2,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.