Vapaajäsen on jäsenmaksunsa jo maksanut
Aika ajoin nostetaan esiin vanha uutinen SAK:laisten liittojen jäsenmääristä. Tuoreita tietoja kerätään parhaillaan, mutta ennakkotietojen mukaan jäsenmäärä pysyy edelleen reilussa miljoonassa.
SAK:n järjestöpäällikkö Reijo Paananen ihmetteleekin Aamulehden uutisointia asiasta.
– Jäsenmääräämme kuuluvat vapaajäsenet ovat 25-35 vuotta maksaneet jäsenmaksua, jonka jälkeen heidät on vapautettu maksuista. Yleensä pitkää jäsensuhdetta pidetään tavoiteltavana asiana, mutta SAK:n kohdalla se näemmä onkin pahe, ihmettelee Paananen.
– Akava ja STTK ilmoittavat jäsenmääränsä vastaavalla perusteella, mutta jostain syystä vain SAK nostetaan tikun nokkaan. Kun Aamulehden jutussakin viitataan SAK:n äänestysaktivointitoimiin, tulee helposti mieleen, että meitä halutaan näpäyttää aktiivisuudestamme. Pelkääkö joku, että palkansaajat lähtevät sankoin joukoin äänestämään?
Paananen toivoo, ettei mustamaalaamisella pyritä vaikuttamaan SAK:n viestiin äänestämisen tärkeydestä.
– SAK:laisten liittojen päätehtävä on työehtosopimusten tekeminen. Niissä pöydissä tiedetään tarkalleen, montaako henkilöä sopimukset koskevat, eikä siinä lasketa jäsenmaksutuloa, muistuttaa Paananen.
– Omissa tavoitteissamme olemme nostaneet tärkeäksi asiaksi pelisääntöjen aikaansaamisen vuokra- ja silpputyötä vastentahtoisesti tekeville työntekijöille. Heillä on usein tarpeeksi ongelmia riittävän elannon hankinnassa ja he jos jotkut tarvitsevat ammattiyhdistysliikkeen tukea. Meille he eivät ole ”kupla SAK-laisten lukumäärässä”, vaan tärkeä osa jäsenistöä, määrittelee Paananen.