”Työttömät tarvitsevat omat norminpurkutalkoot” – Omatoimisen työnhaun mallista ei esitystä 

Omatoimisen työnhaun mallia valmistellut kolmikantainen työryhmä on päättänyt työnsä.  Työryhmä laati työstään muistion, mutta ei tehnyt esitystä mallista.
01.03.2019 09:59
SAK
SAK haluaa yksinkertaistaa ja selkeyttää työttömyysturvaa. Kuva Ääni työttömälle -mielenilmauksesta helmikuulta 2018. Kuva Patrik Lindström.

Aktiivimalli ja viime vuonna hallituksen valmistelema omatoimisen työnhaun malli olisivat kaksi erilaista aktiivisuuden mittaria. Tällaisesta järjestelmästä muodostuisi työttömälle entistä monimutkaisempi ja vaikeammin hahmotettava. 

– Me haluamme yksinkertaistaa ja selkeyttää työttömyysturvaa, emme monimutkaistaa. Työttömät tarvitsevat omat norminpurkutalkoot, sanoo SAK:ta työryhmässä edustanut työvoimapoliittinen asiantuntija Alli Tiensuu

Alli Tiensuu.

Työryhmän tehtävänä oli valmistella vain omatoimisen työnhaun mallia, joten siellä ei käsitelty työttömyysturvan aktiivimallia tai työnhakijan palveluprosessia. SAK:n näkemyksen mukaan tämä rajoitus oli ongelmallinen.

– SAK uudistaisi työttömyysturvan ja palvelut – oikeudet ja velvollisuudet – kokonaisuutena tammikuussa julkistamamme Kannustavan työllistymisturvan -ehdotuksia hyödyntäen.

SAK on korostanut, että työttömien velvollisuuksien tulee perustua aina selkeään ja työttömän henkilökohtaiseen tilanteeseen perustuvaan työllistymissuunnitelmaan.  

 – Aktiivimalli on jo osoittanut, että esimerkiksi ikääntyvillä ja osatyökykyisillä työttömillä on suuria vaikeuksia täyttää aktiivimallin ehtoja. Siksi tarvitaan yksilöllinen työllistymissuunnitelma, toteaa Alli Tiensuu. 

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työryhmä perustettiin osana irtisanomislainsäädäntöä koskevan kiistan ratkaisua

TEMin tiedote työryhmän työstä.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.