Työnantajien tarjous merkitsisi reaaliansioiden laskua – Työnantajilta epäuskottava tarjous (11.1.2000)
Työnantaja ei näytä henkilöstöään kovin paljon arvostavan, jos arvostusta mitataan tämänpäiväisellä palkkatarjouksella. Kahdelle vuodelle tarjottu keskimäärin 1 prosentin palkankorotus on nykyisessä taloustilanteessa epäuskottava. Tämänkokoiset palkankorotukset eivät vastaa edes odotettavissa olevaa hintojen nousua, mikä merkitsisi reaaliansioiden alenemista.
Palkkamalli on lisäksi suurituloisia suosiva ja epäsolidaarinen. Keskituloiselle SAK:laiselle (11 000 mk/kk) työnantaja tarjoaa kuukaudessa 85 markkaa (netto). Näistä numeroista ei sopimuksia synny.
Työnantajat tekevät palkkatarjouksensa tilanteessa, jossa yritykset kirjaavat ennätysvoittoja – 500 suurimman yrityksen voitot kipuavat tänä vuonna lähelle 100 miljardia markkaa. Kymmenesosa tästä suurimpien yritysten potista riittäisi koko palkansaajakunnan 3,8 prosentin korotuksiin. Senkin jälkeen yritysten yhteenlaskettu tulos ylittäisi viime vuoden tason.
Suomen kilpailukyky näyttää tällä hetkellä paremmalta kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Työvoimakustannukset Suomessa jäävät monilla aloilla jopa alle teollisuusmaiden keskiarvon ja tuottavuuden kasvu on ollut huippuluokkaa. Kaikkien suomalaisten yhdessä kovalla työllä saavuttama tulos on valumassa kokonaan yritysjohdolle ja omistajille.
Tarjoamalla jopa inflaation alittavia korotuksia työnantaja sysää vastuun kansalaisten ostovoimasta ja kotimaisesta kysynnästä täysin valtiolle. Palkansaajien ostovoiman jättäminen pelkästään verokevennysten varaan tuntuu tässä taloudellisessa tilanteessa perin merkilliseltä.
Työnantajan esitykset ovat aikamoinen pettymys myös SAK:n tavoitteelle reilumpien pelisääntöjen aikaansaamisesta suomalaiseen työelämään. Tupossa tarvitaan sekä rahaa että laatua. Työnantajalta puuttuu todellinen vastaantulo mm. työssä jaksamiseen, luottamusmiesten asemaan tai helatorstaivapaaseen liittyviin kysymyksiin. Työnantajat eivät myöskään sano mitään tulos- ja voittopalkkioiden ulottamisesta koko henkilöstölle, kuten SAK on edellyttänyt.
Työnantajien esittämä ”tarjous” saakin miettimään, haluaako työnantaja todella edetä neuvotteluissa vai onko se todellisuudessa juoksemassa tupoa pakoon.