Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työmarkkinajärjestöt yhdessä s…

Uutinen

Työmarkkinajärjestöt yhdessä sukupuolista häirintää vastaan

Hyvä käytös sallittu - häirintä kielletty!

Työnantaja- ja palkansaajakeskusjärjestöt ovat laatineet työpaikoille ensimmäisen yhteisen ohjeistuksen sukupuolisen häirinnän ja ahdistelun varalta. Arviona on ollut, että työpaikoilla sekä työntekijät että työnantajat tarvitsevat toimintaohjeita ja -välineitä häirintätilanteiden kohtaamiseen. Ohjeet on koottu ”Hyvä käytös sallittu – häirintä kielletty!” -esitteeseen. Järjestöt haluavat kiinnittää huomiota siihen, että sukupuolinen häirintä ei kuulu terveeseen työyhteisöön ja siihen on työpaikoilla puututtava.

Sukupuolisesta häirinnästä helposti vaietaan, vaikka sitä esiintyy lähes kaikkialla missä naiset ja miehet kohtaavat. Häirinnän yleisyyden määritteleminen ja tutkiminen on vaikeaa, koska häirinnän kokemus on aina henkilökohtainen ja tilannesidonnainen. Toinen sietää sellaista, mitä joku toinen pitää loukkaavana ja ahdistavana. Nyrkkisääntö on kuitenkin, että häirintä on aina ei-toivottua ja yksipuolista. Flirtti ei ole häirintää, jos molemmat ovat siinä mukana.

Tilastokeskuksen tasa-arvobarometri 2001 kertoo, että sanallisen sukupuolisen häirinnän kohteeksi koki viime vuonna joutuneensa aiempaa selvästi useampi. Yleisimmin häirinnän kohteina ovat erityisesti nuoret naiset – tosin myös yhä useampi nuori mies kokee joutuneensa fyysisen lähentelyn kohteeksi. Työympäristössään oli sukupuolista häirintää viimeisen kahden vuoden aikana kokenut naisista noin joka kuudes (18 %) ja miehistä joka kahdeskymmenes (5 %). Häiritsijä oli joko työtoveri, esimies tai asiakas. Yleisintä häirintää oli kaksimielisten vitsien kertominen ja asiattomien huomautusten esittäminen. Toisaalta esim. tasa-arvovaltuutetun käsittelyyn häirintää koskevia kanteluita tulee vain harvoin, ehkä noin kerran vuodessa.

Työmarkkinajärjestöt toivovat, että sukupuolisen häirinnän julkinen esille ottaminen ennaltaehkäisee häirintää työpaikoilla. Esitteessä tarkastellaan ilmiötä niin häirityksi tulleen, häiritsijän kuin työnantajankin kannalta. Yhteiset pelisäännöt helpottavat ongelmien käsittelyä. On tärkeää tiedostaa, että sukupuolinen häirintä on työpaikalla työsuojelukysymys. Hyvä ja avoin työilmapiiri ilman häirintää ja kiusaamista lisää työssä viihtymistä ja jaksamista.

Hankkeen takana ovat kaikki kahdeksan työmarkkinajärjestöä: AKAVA, Kirkon Sopimusvaltuuskunta, Kunnallinen työmarkkinalaitos, Palvelutyönantajat, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitto, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK sekä Valtion Työmarkkinalaitos. Järjestöt jakavat esitettä kukin omaan kenttäänsä yhteensä yli 80 000 kappaletta. Esite tulee esille suomeksi ja ruotsiksi myös järjestöjen Internet-sivuille.

Lisätietoja

– Johtaja Kirsti Palanko-Laaka, SAK, puh. 0400 511 026
– Johtaja Leila Kostiainen, STTK, puh. 0400 805 417
– Lakimies Minna Helle, Akava, puh. 040 772 8849
– Asiamies Minna Etu-Seppälä, TT, p. 6868 2280, gsm 040 778 0182
– Asiamies Nina Pärssinen, Palvelutyönantajat, puh. 040 503 2353

Esitteet

Hyvä käytös sallittu – häirintä kielletty! -esite pdf-muodossa
Hyvä käytös sallittu – häirintä kielletty! -esitteen teksti SAK:n Internet-palvelussa
– suomeksi: Tietoa työelämästä > Sukupuolinen häirintä
– ruotsiksi: Om arbetslivet > Sexuella trakasserier