Työehtosopimuksia noudatetaan kulttuurialalla leväperäisesti
SAK:n kulttuuripoliittinen puheenvuoro julkaistu
Kulttuurialoille kaivataan reilun työn pelisääntöjä, todetaan SAK:n julkaisemassa puheenvuorossa Kulttuurialat – työelämän koelaboratorio. Katsaus osoittaa, että työelämän oikeudet toteutuvat kulttuurityössä heikosti.
Kulttuurialalla työskennellään yleisesti freelancereina tai pätkissä, jolloin työntekijän neuvotteluasema on työsopimuksia tehtäessä heikko. Työllistyminen tapahtuu usein ota tai jätä -asetelmasta.
Ongelmia ilmenee työelämän perusoikeuksissa palkasta lähtien. Työnantajaliittoon järjestäytymättömissä tuotantoyhtiöissä työntekijöille maksetaan lähes säännönmukaisesti työehtosopimukset alittavaa palkkaa ja elokuva- ja televisioalan tuotantoyhtiöistä työehtosopimuksia noudattaa vajaa puolet. Freelance-muusikot ovat saaneet tottua minimitariffit alittaviin työtarjouksiin.
– Elokuva-alalla tilanne on jo parantunut työnantajien järjestäytymisen myötä. Samansuuntaista kehitystä toivoisi näkevän työnantajakentällä laajemmin, Teatteri- ja mediatyöntekijät ry:n toiminnanjohtaja Raimo Söder sanoo.
– Nyt työntekijät joutuvat kohtuuttoman paljon keskittymään omien oikeuksiensa puolesta taistelemiseen.
Suomen Muusikkojen Liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen kantaa huolta myös tekijänoikeuksista.
– Tekijänoikeudet ovat muusikoille ja muille luovien alojen työntekijöille tärkeä tulonlähde, joka täydentää epävarmaa työtuloa. Ilmassa on selviä uhkakuvia, että työntekijän tekijänoikeuksia yritetään Suomessa heikentää.
Työehtosopimusten solmimista kaikille aloille pidetään SAK:n kulttuuripuheenvuorossa yhtenä keskeisistä tavoitteista. Osaratkaisuna kulttuurialojen ahdinkoon esitetään taiteen rahoituksen nostamista tasolle, joka mahdollistaa työehtosopimusten noudattamisen. Myös tekijänoikeusjärjestelmää tulee kehittää.
SAK:n kulttuuripoliittinen puheenvuoro on laadittu yhteistyössä kulttuurialan ammattiliittojen neuvottelukunnan kanssa, johon kuuluvat SAK:n lisäksi mm. Muusikkojen Liitto, Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry, Suomen Journalistiliitto ja Suomen Näyttelijäliitto.
SAK:n kulttuuripoliittinen puheenvuoro löytyy kokonaisuudessaan oikeanpuoleisen palstan linkin kautta.