Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Toimikunnan esitykset heikentä…

Uutinen

Toimikunnan esitykset heikentävät työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia työsuojeluasioissa

Timo Koskinen

SAK:n lakimies Timo Koskinen:

SAK ei ole tyytyväinen työsuojelun valvontalain uudistamista pohtineen kolmikantaisen toimikunnan esitykseen.

– Toimikunnan esityksessä yhteistoimintaa koskevia säännöksiä ei valitettavasti ole kehitetty. Ehdotuksessa on kohtia, jotka tosiasiallisesti heikentävät työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia, sanoo SAK:n lakimies Timo Koskinen.

Toimikunta luovutti ehdotuksena työsuojelun valvontalain uudistamiseksi tänään sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreelle. SAK jätti ehdotukseen eriävän mielipiteen.

Toimikunta ehdottaa, että laista poistettaisiin velvollisuus valita työsuojeluvaltuutettu työpaikoille, joilla työskentelee vähintään 10 työntekijää. Toimikunnan ehdotuksen mukaan työntekijät voivat halutessaan valita työsuojeluvaltuutetun. SAK:n mielestä ehdotus tulee johtamaan työsuojeluvaltuutettujen määrän vähenemiseen.

– Lainsäädännön kehittäminen olisi edellyttänyt valtuutetun valintavelvollisuuden rajan laskemista nykyisestä 10 työntekijästä. Tätä SAK myös toimikunnassa esitti, toteaa Timo Koskinen.

Suomessa on äskettäin uudistettu työturvallisuuslaki ja työterveyshuoltolaki. Näitä lakeja uudistettaessa onnistuttiin erinomaisella tavalla löytämään kolmikantainen yhteisymmärrys työsuojelun kehittämiseksi. Nyt uudistuksen kohteena oleva työsuojelun valvontalaki on työntekijöiden näkökulmasta tärkeä, sillä siinä säännellään työsuojelun yhteistoimintaa työpaikoilla.

Työsuojeluvaltuutetun aktiivinen toiminta edistää työpaikan turvallisuutta ja hyvinvointia. Hyvä työsuojelutoiminta merkitsee myös huomattavia säästöjä työnantajalle ja yhteiskunnalle. Toimikunta ei kuitenkaan esitä lainsäädäntöön työsuojeluvaltuutetulle minimiajankäyttöoikeutta.

– Minimiajankäytöstä säätämällä voitaisiin varmistaa työsuojeluvaltuutetun mahdollisuus toimia työpaikalla työsuojelun edistämiseksi. SAK on pettynyt myös siihen, että työsuojelun yhteistoiminnasta vastaavalle työnantajaa edustavalle työsuojelupäällikölle ei esitetä lakiin kirjattavia pätevyysvaatimuksia, Koskinen sanoo.

Yhteisten työpaikkojen, joilla työskentelee eri työnantajien palveluksessa olevia työntekijöitä, määrä on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti mm. töiden ulkoistamisen myötä. Toimikunnan ehdotuksessa ei ole kuitenkaan kehitetty yhteisen työpaikan työsuojeluvaltuutetun toimintaedellytyksiä. Toimikunta pitäytyy vanhentuneessa käytännössä, joka pitkittää vaarallisiin työolosuhteisiin puuttumista.

SAK on pettynyt siihen, että toimikunta ei esitä toimenpiteitä työsuojeluasioiden seuraamusjärjestelmän kehittämiseksi. Sen sijaan toimikunta esittää nykyisten säännösten heikentämistä poistamalla työsuojeluviranomaisen kyselyoikeuden tuomioistuimessa.

SAK:n toimikunnan esitykseen jättämä eriävä mielipide(pdf)

Lisätietoja:

-lakimies Timo Koskinen, SAK, p. 040-731 2387

-työympäristösihteeri Anne Mironen, KTV, p. 040-718 6421