Tietosuojalain uudistus lisää työntekijöiden oikeusturvaa
SAK:n mielestä esitys sähköisen viestinnän tietosuojalain osittaisuudistukseksi lisää työntekijän oikeusturvaa. Työmarkkinajärjestöjen yhteisesti valmistelemassa lakimuutoksessa on useita työntekijän viestinnän luottamuksellisuutta ja oikeusturvaa varmistavia ehtoja.
Tietosuojalain osittaisuudistus koskee työpaikan sähköpostin luvatonta käyttöä ja yrityssalaisuuksien varjelemista. Esityksen mukaan työnantajalla ei ole oikeutta lukea työntekijän viestien sisältöä. Työnantajalle annetaan tietyissä tapauksissa mahdollisuus käsitellä työntekijän sähköpostiliikenteen tunnistetietoja, mutta menettelylle on asetettu useita ehtoja. Itse asiassa tunnistetietojen käsittely on työnantajalle ns. viimesijainen keino varmistaa intressinsä.
Esityksen mukaan työpaikoilla on etukäteen laadittava kirjalliset ohjeet mahdollisten epäkohtien selvittämiseksi ja toimintatapojen selkeyttämiseksi. Ohjeiden laatiminen on edellytys sille, että muita säännöksiä voidaan soveltaa työpaikalla. Säännösten sallima menettely on myös käsiteltävä yhteistoimintamenettelyssä ja ennen tunnistetietojen käsittelyä työnantajan on annettava selvitys tietosuojavaltuutetulle menettelyn perusteista. Työnantajan on myös vuosittain annettava työntekijöiden edustajille selvitys mahdollisista tunnistetietojen käsittelyistä.
Yrityssalaisuuksien osalta säännöksiä voi soveltaa vain niihin henkilöihin, joilla on asemansa vuoksi mahdollisuus pääsy sellaisiin tietoihin. Lakiesityksen mukaan työnantajalla ei myöskään ole oikeutta valvoa työntekijöiden yhteydenottoa esimerkiksi henkilöstön edustajiin tai viranomaisiin.
SAK:n mukaan nyt esitettyjen säädösten käytännön toteutuminen on haaste myös työmarkkinajärjestöille. Niidenkin on omalta osaltaan pyrittävä varmistamaan, että säädökset ymmärretään työpaikalla ja niitä osataan soveltaa lainsäätäjän tarkoittamalla tavalla.