Taistelu työttömyyttä vastaan ja työttömyysturvan puolesta ay-liikkeen tärkein tehtävä (22.8.2000)
Peräti kolme neljästä SAK:laisesta pitää taistelua työttömyyttä vastaan (74 %) sekä työttömyysturvan puolustamista (76 %) ay-liikkeen erittäin tärkeinä tehtävinä. Seuraavaksi tärkeimpänä pidetään eläke-etujen ja sosiaaliturvan puolustamista (71 %) sekä verotuksen pitämistä kohtuullisella tasolla (69 %). Yli puolelle jäsenistä tärkeitä ay-liikkeen tehtäviä ovat myös naisten ja miesten palkkaerojen tasoittaminen (57 %), lapsiperheiden toimeentulon ja palvelujen puolustaminen (57 %), suuri- ja pienituloisten palkkaerojen pienentäminen (55 %) sekä taistelu osa- ja määräaikaistamista vastaan (53 %). Vajaa puolet korostaa myös työympäristön, työolojen ja työsuojelun kehittämistä (42 %).
Myös kysyttäessä ay-liikkeen kaikkein tärkeintä tehtävää taistelu työttömyyttä vastaan nousee omaan luokkaansa. Peräti 44 prosenttia SAK:laisista pitää sitä SAK:laisen ay-liikkeen kaikkein tärkeimpänä tehtävänä. Seuraavalle sijalle nousee tässäkin työttömyysturva, jonka puolustamista pitää ay-liikkeen kaikkein tärkeimpänä tehtävänä 11 prosenttia vastaajista.
Tiedot käyvät ilmi SAK:n suuren järjestötutkimuksen ennakkotiedoista. Tutkimukseen vastasi viime talvena peräti 9948 SAK:laista. SAK:n järjestötutkimus tehdään joka viides vuosi ja sen aineistosta kootaan perusraportin lisäksi useita osaraportteja: mm. raportit SAK:laisten naisten, luottamusmiesten sekä nuorten jäsenten mielipiteistä ja asemasta työmarkkinoilla. Osaraportit valmistuvat ensi vuoden aikana.
Viiden vuoden takaisesta kärkitehtävät ovat pysyneet samoina, tosin työttömyysturvan puolustaminen on noussut työllisyydenhoidon edelle – edellisessä tutkimuksessa molempia piti erittäin tärkeinä 78 prosenttia jäsenistä. Kohtuullista verotusta ja lapsiperheiden aseman turvaamista pitää erittäin tärkeänä hiukan harvempi kuin viisi vuotta sitten. Sen sijaan sukupuolten välisten palkkaerojen tasoittaminen, taistelu osa- ja määräaikaistamista vastaan, työolojen parantaminen sekä jäsenten koulutusmahdollisuuksien parantaminen ovat selvästi aikaisempaa useamman mielestä ay-liikkeen erittäin tärkeitä tehtäviä. Myös mahdollisimman hyvää palkkaa (32 %) ja työajan lyhentämistä (16 %) korostaa hiukan useampi kuin viisi vuotta sitten.
Naisten ja miesten näkemykset eroavat jonkin verran. Naiset korostavat taistelua työttömyyttä vastaan (76 %) ja työttömyysturvan puolustamista (78 %) vielä miehiäkin enemmän. Keskimäärin pienipalkkaisempina naiset myös painottavat naisten ja miesten (71 %) sekä suuri- ja pienituloisten (61 %) palkkaerojen tasoittamista selvästi miehiä enemmän – tosin miehistäkin palkkaerojen madaltamista pitää erittäin tärkeänä noin joka toinen.
Tärkeinä pidettyjen tehtävien neljän kärki on sama kaikilla toimialoilla: työllisyys, työttömyysturva, eläke- ja sosiaaliturva sekä kohtuullinen verotus.
Taistelua työttömyyttä vastaan korostetaan erityisesti julkisella sektorilla (77 %) missä myös kunnan ja valtion palvelut (51 %) sekä palkkaerot huolettavat selvästi keskimääräistä enemmän. Julkisella sektorilla peräti kaksi kolmesta pitää sukupuolten välisten (65 %) sekä tuloryhmien (60 %) välisten palkkaerojen madaltamista ay-liikkeen erittäin tärkeänä tehtävänä. Myös koulutusmahdollisuudet (37 %) ja osallistuminen oman työn kehittämiseen (30 %) kiinnostavasti julkisella sektorilla keskimääräistä enemmän.
Teollisuudessa puolestaan korostetaan hiukan keskimääräistä enemmän työttömyysturvaa (78 %), työolosuhteiden kehittämistä (44 %), hyvää palkkaa (35 %) sekä työajan lyhentämistä (19 %). Sukupuolten välisten palkkaerojen madaltamista (52 %) ja jäsenistön koulutusmahdollisuuksien parantamista (33 %) ei teollisuudessa koeta aivan yhtä tärkeäksi kuin muualla.
Yksityisillä palvelualoilla sukupuolten välisten palkkaerojen tasoittamista (59 %) sekä taistelua osa- ja määräaikaistamista vastaan (55 %) pidetään hiukan keskimääräistä tärkeämpinä ay-liikkeen tehtävinä. Yksityisillä palvelualoilla työttömyys (72 %) sekä eläke- ja sosiaaliturva (68 %) puolestaan huolettavat hiukan keskimääräistä vähemmän, mutta ovat sielläkin tärkeitä ay-liikkeen tehtäviä seitsemälle kymmenestä.
Lisätietoja: suunnittelija Marja Erkkilä, puh. (09) 7721 456.