Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Suomalaiset pitävät tupoa tarp…

Uutinen

Suomalaiset pitävät tupoa tarpeellisena

Työmarkkinailmasto 2003

Suomalaisten enemmistö uskoo, että viime syksynä solmittu tulopoliittinen kokonaisratkaisu oli tarpeen maamme kokonaistilanteen kannalta. Näin ajattelee enemmistö kaikista väestöryhmistä. Yrittäjistä tupoa pitää tarpeellisena 66 prosenttia, johtavassa asemassa olevista 67 prosenttia, toimihenkilöistä 57 prosenttia ja työntekijöistä 55 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi SAK:n Suomen Gallupilla teettämästä kevään 2003 Työmarkkinailmastotutkimuksesta.

Tutkimusaineisto kerättiin Suomen Gallup Oy:n Omnibus -tutkimuksen yhteydessä 15.1.-2.2. 2003. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1006 ja vastaajat edustavat koko maan 15 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten enemmistön mielestä tupossa sovitut palkankorotukset olisivat saaneet olla korkeampiakin (56 %). Työntekijöistä kaksi kolmesta (65 %) pitää korotuksia turhankin maltillisina. Vain reilu neljäsosa (29 %) uskoo, että ratkaisu tuli liian kalliiksi yrityksille.

Yrittäjien mielipiteet jakautuvat kysymyksessä tupon kalleudesta: 40 prosenttia uskoo tupon tulleen yrityksille liian kalliiksi, 45 prosenttia on toista mieltä. Yritysten viestit työntekijöilleen ovat ilmeisesti tuottaneet tulosta: johtavassa asemassa olevista ja ylemmistä toimihenkilöistä vain joka neljäs (28 %) arvelee yritysten kilpailukyvyn kärsineen tupon myötä, työntekijöistä joka kolmas (32 %).

Vastoin työnantajien usein esille nostamia näkemyksiä enemmistö suomalaisista olisi painottanut korotukset vieläkin vahvemmin matala-palkka-aloihin. Noin kahdeksan kymmenestä alemmista toimihenkilöistä (80 %), työntekijöistä (79 %), yrittäjistä (78 %) kuin johtavassa asemassa olevista ja ylemmistä toimihenkilöistä (77 %) olisi painottanut korotukset vahvemmin matalapalkka-aloihin. Valtaosa suomalaisista (58 %) olisi toivonut, että sukupuolten tasa-arvonäkökulmat olisi selvemmin huomioitu tupossa.

Vaikeampaa suomalaisten on ottaa kantaa siihen, kohennettiinko sopimuksessa irtisanomissuojaa kohtuullisesti tai onnistuttiinko keinottelua ulkomaalaisten työehdoilla vaikeuttamaan. Joka neljäs (39 %) uskoo, että muutosturvaelementin sisältävällä tupolla onnistuttiin parantamaan kohtuullisesti irtisanomissuojaa, joka kolmas (31 %) on toista mieltä, ja joka kolmas (30 %) ei osaa ottaa kantaa irtisanomissuojan parantamiseen. Kysymykseen onnistuttiinko tupolla vaikeuttamaan ulkomaalaisten työehdoilla keinottelua 39 prosenttia ei osannut ottaa kantaa. Kolmannes (32 %) uskoo, että tässä onnistuttiin ja reilu neljännes (29 %) on toista mieltä.

Julkaisu kokonaisuudessaan:
Työmarkkinailmasto kevät 2003 (pdf)