SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly: Samapalkkaisuus ei etene puuttumatta matalapalkkaongelmaan
SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mielestä samapalkkaisuustavoite ei etene, jos työmarkkinaosapuolet eivät ole valmiita hoitamaan matalapalkkaongelmaa kuntoon. Hänen mukaansa käytännössä asiaa pitäisi ratkaista myös palkkapöydissä.
Työmarkkinakeskusjärjestöt sitoutuivat vuonna 2005 laajaan naisten ja miesten samapalkkaisuutta edistävään kolmikantaiseen ohjelmaan, jonka tarkoituksena on kaventaa naisten ja miesten palkkaeroja sekä edistää tasa-arvoa. Järjestöt ovat yhteisesti todenneet, että Juhani Salonius on kokonaisvaltaisesti arvioinut tätä ohjelmaa. Tänään torstaina julkistetussa arviossa on runsaasti hyödyllisiä suosituksia, joiden toteuttaminen edistää samapalkkaisuutta.
&#;8211 Samapalkkaisuusohjelma on työmarkkinajärjestöjen yhteinen, joten mukaan on tullut useita SAK:n kannattamia tavoitteita. Mies- ja naistöihin jakautumisen purkamisen edistäminen oppilaitoksissa sekä nuorten ennakkoluulottomat ammattiurien valinnat ovat kannatettavia tavoitteita. Jo töissä olevien ammatinvaihtoihin kaivataan jatkuvan rakennemuutoksen oloissa miehiltä ja naisilta uutta rohkeutta. Myös naisten uralla etenemistä pitäisi edistää nykyistä vahvemmin, Lyly toteaa.
Hänen mukaansa nämä sinällään kannatettavat tavoitteet eivät kuitenkaan auta aikoja sitten ammattinsa valinneiden ja siinä yhä työskentelevien miesten tai naisten asemaa.
– Sukupuolten palkkaeron ripeämpi purkaminen edellyttäisi raskaiden, vaativien ja vastuullisten matalapalkkaisten naisvaltaisten alojen palkkatason korotusta. Kaikkien osapuolien tahto toteuttaa samapalkkaisuusohjelmaa punnitaan tämän kevään työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa, joissa SAK:n naisvaltaiset jäsenliitot pyrkivät parantamaan jäsentensä niukkaa toimeentuloa, Lyly sanoo.
Hänen mukaansa on tärkeää, että samapalkkaisuusohjelma on mukana myös seuraavan hallituksen hallitusohjelmassa.