SAK:n johtaja Kirsti Palanko-Laaka: Suomi pudonnut työaikojen lyhyydessä eurooppalaiseen keskikastiin
– Suomi on työajan lyhyydessä pudonnut eurooppalaiseen keskikastiin. Tämä käy ilmi myös työnantajien omista tilastoista, vaikka he muuta väittävätkin. Kun taas verrataan Suomessa tehdyn normaalin viikkotyöajan pituutta, joka sisältää myös tavanomaiset ylityötunnit, se on Euroopan unionin jäsenmaiden pisin. Tähän päätyy Euroopan unionin Dublinissa toimiva elin- ja työolojen kehittämissäätiö julkaisussaan, totesi SAK:n työympäristöosaston johtaja Kirsti Palanko-Laaka tänään palkansaajakeskusjärjestöjen työaikaseminaarissa Helsingissä.
Palanko-Laakan mukaan Suomessa on osoittautunut vaikeaksi vertailla sitä, mitä eurooppalaisessa työaikakehityksessä, erityisesti työajan lyhentämisessä tapahtuu. Tulopoliittisen sopimuksen mukaan työmarkkinajärjestöt ovat yhdessä sitoutuneet seuraamaan kansainvälistä ja Euroopan unionin jäsenmaiden vuosityöajan kehitystä. SAK:n tavoitteena on saada kuva siitä, mihin suomalaiset työajat asettuvat eurooppalaisessa vertailussa, mikä antaa pohjaa kansallisille työaikaratkaisuille.
– Kattavaa yhteismitallista tilastoaineistoa yleisen työajan lyhentämistä koskevien ratkaisujen pohjaksi ei löydy kaikilta aloilta. Tätäkin työmarkkinaosapuolet keskenään selvittävät, mutta kangerrellen, Palanko-Laaka toteaa.
Palanko-Laakan mukaan eurooppalaisen kehityksen vuoksi on ajan kysymys, milloin Suomessa käynnistyy yleinen työajan lyhentämiskeskustelu. Hänen mielestään siinä keskustelussa nousee väistämättä eriytyvistä työajoista kumpuava paradoksi: millä tavoin lyhyttä työaikaa tekeville turvataan työajan pidentäminen. Ollaanko palaamassa vaatimukseen 8-tunnin työpäivästä, mutta toisinpäin esitettynä kuin vuosisadan alussa.
Lisätietoja
Johtaja Kirsti Palanko-Laaka, puh. 0400 511 026