SAK:n hallituksen terveiset budjettiriiheen: Veronkevennyksiä kohdennettava pienipalkkaisille
SAK vaatii veronkevennysten parempaa kohdentamista pieni- ja keskipalkkaisille varsinaisessa budjettiriihessä. SAK:n hallituksen mielestä pääoman omistajat ja suurituloiset ovat tähän asti hyötyneet kohtuuttomasti hallituksen veropolitiikasta.
Valtiovarainministeriön esittämän veronkevennyslinjan mukaisesti pieni- ja keskipalkkaisten käteen jäävä tulo kasvaisi myös suhteellisesti vähemmän kuin suuripalkkaisten. Budjettiriihessä tulee sopia ansiotulo- tai työtulovähennyksen kaltaisesta veromallista, jolla kevennyksiä saadaan kohdistumaan myös pienipalkkaisille, SAK:n hallitus linjasi maanantaisessa kokouksessaan.
Budjettiriihi saadaan puida vielä suotuisissa oloissa, mutta ensi vuonna pitkään jatkunut nopean kasvun kausi on todennäköisesti taittumassa myös Suomessa. Hallituksen tulee SAK:n mukaan varautua talouspolitiikassaan nopeaankin kasvun hidastumiseen ja verotulojen vähenemiseen.
Ensi vuonna on oltava valmius merkittäviin työllisyysperusteisiin lisätalousarvioihin ja jo nyt tulee laatia suunnitelma kuntatalouden kriisin välttämiseksi. Kunnallisveron ja yhteisöveron tuoton nopea aleneminen voi toteutuessaan ajaa menokehyksissä kireäksi viritetyn kuntatalouden vaikeuksiin. Hyvinvointipalvelut on turvattava myös heikomman kasvun oloissa, SAK vaatii.
Järjestön mielestä työvoimapolitiikan määrärahojen vähentäminen 60 miljoonalla eurolla tulisi ottaa uudelleen harkintaan. Vaikka työllisyyskehitys on viime aikoina ollut hyvää, on toimenpiteiden kohderyhmä muuttumassa alati haastavammaksi ja toisaalta suhdannenäkymät ovat synkkenemässä. Ammatillisen lisäkoulutuksen oppisopimuspaikkojen vähentäminen 800 paikalla ei ole perusteltua. Oppisopimuskoulutuksen leikkaaminen on osaavan työvoiman tarjonnan pienentyessä väärän suuntainen päätös, joka on peruttava varsinaisessa budjettiriihessä.
Suomen kansantaloudelle keskeisten liikenneväylien ylläpidon jo tällä hetkellä alimitoitettua rahoitusta ollaan ensi vuonna edelleen leikkaamassa. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan kunnossapitorahoitusta vähennetään 14 miljoonaa tienpidossa ja 24 miljoonaa radanpidossa. SAK:n mielestä kunnossapitorahoituksen lisääminen ensi vuonna olisi perusteltua sekä rakenteellisista että suhdannepoliittisista syistä. Perusväylänpidon rahoitukseen tarvitaan vähintään 100 miljoonan euron tasokorotus nykyisestä.