Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n ekonomisti Peter J. Bold…

Uutinen

SAK:n ekonomisti Peter J. Boldt: OECD:n toimintaohjeet on tarkoitettu käytettäviksi

– Viime kesänä uudistetut OECD:n toimintaohjeet monikansallisille yrityksille ovat teollistuneiden maiden hallitusten yksimielinen tahdon ilmaisu. Siten myös hallituksilla on ensisijainen vastuu siitä, että yrityksille tiedotetaan toimintaohjeista. Hallitukset edellyttävät yritysten noudattavan ohjeita, vaikka ne eivät ole juridisesti sitovia, totesi SAK:n ekonomisti Peter J. Boldt ’Globalisaatio ja yritysten vastuu’ -seminaarissa keskiviikkona.

– Odotan kiinnostuksella, milloin ensimmäiset suomalaisyritykset vuosikertomuksissaan ilmoittavat noudattavansa toimintaohjeita. Onko valtio omistajana tai rahoittajana aktiivisesti edistämässä hyväksymiensä ohjeiden noudattamista?

– Eduskunta ja sen talousvaliokunta on ennakkoluulottomasti, käsitellessään vientitakuulakia, edellyttänyt että vientitakuita saavien yritysten huomio kiinnitetään OECD:n toimintaohjeiden noudattamiseen.

– TT:n talvella ilmestynyt opas, Yrityksen yhteiskuntavastuu on oiva esimerkki siitä, miten yhä laajemmin elinkeinoelämän piirissä aletaan ymmärtää, että yrityksen maineriskin hallinta edellyttää eettisesti kestävää käyttäytymistä.

– Ammattiyhdistysliike tulee omalta osaltaan tiedottamaan uudistetuista toimintaohjeista. Se ei epäröi tarvittaessa tuoda riita- tai tulkintatapauksia kansallisen yhteistyöelimen käsiteltäväksi, oli kysymys sitten ulkomaisen yrityksen epäilyttävästä käyttäytymisestä Suomessa tai suomalaisyrityksen tytäryhtiön edesottamuksista vaikkapa Venäjällä.

OECD:n toimintaohjeet hyväksyttiin alun perin vuonna 1976. Jo tällöin ammattiyhdistysliikkeen neuvoa-antava komitea TUAC ja elinkeinoelämän neuvoa antava komitea BIAC olivat aktiivisesti mukana työssä. Seuraavana vuonna OECD:n ohjeita vastaava kolmikantainen julistus hyväksyttiin myös Kansainvälisessä työjärjestössä ILO:ssa.

– Näin ollen toimintaohjeiden tunnetuksi tekeminen, käyttöön ottaminen ja noudattaminen on myös elinkeinoelämän ja ammattiyhdistysliikkeen vastuulla sekä yhdessä että erikseen. Onhan työmarkkinajärjestöillä osavastuu siitä, että ohjeet syntyivät ja että viimeinen tarkistus tuotti hyvää tulosta. Koska toimintaohjeissa myös nostetaan esille yritysten vastuu ympäristöstä ja kehitysmaiden kehityksestä, on luonnollista, että myös ympäristöjärjestöt ja erilaiset kehitysyhteistyötä tekevät järjestöt seuraavat toimintaohjeiden noudattamista. Ne voivat auttaa niiden tunnetuksi tekemisessä kansalaisten keskuudessa.

Lisätietoja: ekonomisti Peter J. Boldt, puh. 040 548 5664