SAK tyrmää kokoomuksen ehdotuksen työehtosopimuksien alittamisesta 

Kokoomuksen sunnuntaina julkaisemissa yrittäjyystavoitteissa ehdotetaan, että palkoista ja työajoista voitaisiin työpaikoilla sopia työehtosopimuksia heikommin.  
13.03.2023 10:56
SAK
Pahimmillaan kokoomuksen ehdotus johtaisi niin sanottuun kilpajuoksuun kohti pohjaa, Jarkko Eloranta sanoo. Kuva Jaakko Lukumaa.

– Yleissitovien työehtosopimuksien turva on työntekijöille hyvin tärkeä ja kokoomuksen ehdotus romuttaisi sen. Työntekijöiden neuvotteluasema on yleensä heikompi ja valta-aseman eriparisuus korostuu juuri paikallisella tasolla. Epätasapainoinen asetelma ja ehdotus yhdessä synnyttäisivät suomalaisille työpaikoille enemmän sanelua kuin aitoa sopimista, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta epäilee. 

Yleissitovuus takaa Suomessa työehtojen samanlaisen lähtötason kaikille työntekijöille ja yrityksille.  

– Pahimmillaan kokoomuksen ehdotus johtaisi niin sanottuun kilpajuoksuun kohti pohjaa. Nykyään työehtosopimusten minimisuoja estää sen, etteivät yritykset käy epätervettä kilpailua työehtoja polkemalla.  

Eloranta muistuttaa, että monilla aloilla työehtosopimuksissa on jo määritelty mistä paikallisesti voidaan sopia toisin. Silloin se on yhdessä sovittua ja huomioi alan tarpeet molemmin puolin. 

Eloranta epäilee, ettei kokoomus hahmota, kuinka suuresta ja merkityksellisestä heikennyksestä he puhuvat.  

– Työehtosopimusten sitovuuden romuttaminen ehdotetulla tavalla on palkansaajille jopa raskaampi ja periaatteellisempi heikennys kuin vuonna 2016 solmittu kilpailukykysopimus. 

Jarkko Eloranta huomauttaa myös, että kokoomuksen yrittäjyystavoitteiden ehdotus työehtosopimuksien alittamisesta on räikeässä ristiriidassa samaan ohjelmaan kirjatun työrauhan edistämisen kanssa.  

– Tällaiset toimet, joilla yritetään heikentää työehtoja eivät edistä luottamukseen perustuvaa sopimisen kulttuuria, vaan aiheuttavat levottomuutta ja vastustusta. 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.