SAK, STTK ja AKAVA vetoavat konventin suomalaisjäseniin
Suomalaiset palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja AKAVA ovat lähettäneet yhteisen kirjeen Euroopan tulevaisuutta pohtivan konventin suomalaisjäsenille. Kirjeessään palkansaajakeskusjärjestöt pitävät valitettavana, että konventista käytävä kansallinen keskustelu on suuntautunut ensisijaisesti puolustus- ja institutionaalisiin kysymyksiin. Näiden tärkeydestä huolimatta kansalaisten ja palkansaajien näkökulmasta konventin työssä on muitakin vähintään yhtä keskeisiä alueita kuten työelämä, sosiaaliasiat, koulutus, terveys ja verotus.
Järjestöt toteavat, että konventin luonnoksesta puuttuu kokonaan konventin sosiaalisen Euroopan työryhmän ehdotus siitä, että työmarkkinajärjestöjä tulisi kuulla kaikissa niitä koskevissa kysymyksissä. Nykyisen peruskirjan kuulemismenettely koskee ainoastaan puhtaasti työelämän ja sosiaalikysymyksiä, vaikka myös monet muut alueet koskettavat keskeisesti palkansaajia ja työmarkkinaosapuolia. Askel kohti kansalaisten Eurooppaa olisi, jos työmarkkinajärjestöt tunnustettaisiin EU:n perustuslaissa.
Järjestöt pitävät tärkeänä, että määräenemmistöpäätöksentekoa laajennetaan ja siitä tehdään pääsääntö. Määräenemmistöpäätöksenteon piiriin olisi tärkeää liittää muun muassa sisämarkkinoiden toimintaa lähellä olevat verotuskysymykset. Kirjeessä korostetaan, että unionin arvojen ja tavoitteiden kirjaaminen on vielä epäselvää. Järjestöt pitävät tärkeänä, että niihin sisällytetään sosiaalisen Euroopan työryhmän kirjaukset muun muassa täystyöllisyydestä, kestävästä kehityksestä ja tasa-arvoisuudesta.
Konventti toivottavasti ehdottaa EU:n perusoikeusasiakirjan muuttamista oikeudellisesti sitovaksi. Asiakirja muun muassa tunnustaa järjestäytymis- ja lakko-oikeuden. Valitettavasti samanaikaisesti ei olla poistamassa peruskirjan artiklaa, joka käytännössä sulkee lakko- ja järjestäytymisoikeuden, palkkakysymykset sekä työsulun pois unionin työlistalta. Yhtäaikainen tunnustaminen ja poissulkeminen luo avoimen ristiriidan.
Lisäksi oikeus rajat ylittävään myötätuntotaisteluun tulisi nimenomaisesti tunnustaa unionin tasolla. Myös kansallisten ay-oikeuksien asema suhteessa sisämarkkinavapauksiin ja unionin kilpailusääntöihin tulisi selkeyttää.
SAK:n, STTK:n ja AKAVAn yhteinen kirje konventin suomalaisjäsenille
Lisätiedot
SAK: Kansainvälisen osaston johtaja Marjaana Valkonen, puh. 0400-705 136
STTK: Edunvaltontayksikön johtaja Leila Kostiainen, puh. 0400-805 417
AKAVA: Kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen, puh. 040-772 8861