SAK pui alustatyön tekijöiden asemaa

Alustatalous, pilvityö, joukkoistettu työ, arvostelutyö. Nimiä on monia työlle jota työntekijä tekee perinteisen työsuhteen ulkopuolella. SAK:ssa mietitään nyt ratkaisuja alustatalouden ongelmakohtiin.
17.11.2017 13:50
SAK

Mikä on työntekijän asema alustatataloudessa? Ruokalähettinä, taksinkuljettajana tai siivoojana digitaalisen alustan kautta työskentelevä henkilö on monella tapaa haavoittuvassa asemassa.    

  Keskeisin ongelma on, että alustat kieltävät olevansa työnantajia, SAK:n tutkimusasiantuntija Riitta Juntunen sanoo. Tästä seuraa muitakin ongelmia. 

Yksi suurimmista on toimeentulo. EU-parlamentin arvion mukaan keskimääräinen tuntipalkka alustataloudessa liikkuu kahden dollarin tienoilla.

Tämän lisäksi alustatyö työ tuo mukanaan ongelmia muun muassa sosiaaliturvan, verotuksen, työsuojelun työntekijöiden järjestäytymisen osalta.

 Meidän on päästävä irti perinteisistä järjestämisrajakiistoista ja lähdettävä yhdessä kohtaamaan alustatalouden työntekijöitä, SAK:n järjestöpäällikkö Eija Harjula linjaa.

Alustatyö esillä edustajistossa

Suomessa alustataloudessa työskentely on kansanvälisessä vertailussa harvinaista – mutta kehityssuunta on selvä. Vaikka vain kahdeksan prosenttia suomalasisista on ilmoittanut käyttäneens alustayrityksen palveluita tulee alustatalouden piirissä tehtävä työ vain lisääntymään.

Keskustelu alustatyöstä ja ay-liikkeen roolista siihen liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi jatkuu SAK:n edustajiston kokoontuessa Helsingissä Paasitornin juhlasalissa 23–24 marraskuuta.

Alustatalous on SAK:n Mahdollisuuksien aika -hankkeen toinen teema vuonna 2017. Teemaa koskevat selvitykset valmistuvat marras- ja joulukuun aikana.

Lue lisää alustataloudesta:

Reilulle alustatyölle eurooppalaiset pelisäännöt

Töissä kuutena päivänä viikossa - tienestit alle 300 euroa

Alustatyö haastaa myös ay-liikkeen

Kuka pitää alustatyössä työtätekevien puolta?

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.