SAK kiirehtii työturvallisuuslain jatkovalmistelua
SAK:n työympäristöosaston johtaja Kirsti Palanko-Laaka: Uudistuksilla lisää työssäolovuosia
Työturvallisuuslakitoimikunnan uudistusehdotuksissa on nykyistä lakia paremmin otettu huomioon erilaiset työpaikkojen fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset kuormitustekijät. Uutena on huomioitu myös erityisesti palvelualojen kuormitustekijöitä kuten väkivallan uhka ja yksintyöskentely. Myös työpaikkakäsitettä on lavennettu vastaamaan paremmin nykypäivän työelämää.
On myönteistä, että ehdotuksissa on otettu huomioon työelämän kipeimmät ongelmat erityisesti psyykkisen työsuojelun alueella. Kun uuden lain mukaan työnantajien on suojeltava työntekijöitä fyysisiltä, henkisiltä ja sosiaalisilta kuormitustekijöiltä, on tällä suora yhteys työntekijän jaksamiseen työelämässä nykyistä pitempään.
Suomen työsuojelulainsäädäntö on ollut toistamiseen Euroopan komission hampaissa. Komitean esittämillä uudistuksilla täsmennetään työnantajien työsuojeluvastuita, minkä jälkeen kansallinen lainsäädäntömme vastaa EU:n työsuojelun puitedirektiivin edellyttämää vähimmäistasoa.
Uutta työturvallisuuslakia täydentää ensi vuonna voimaan tuleva uusi työterveyshuoltolaki, joka korostaa ennaltaehkäisevää toimintaa työntekijöiden työssä jaksamiseksi. Kummankin lain käytännön toteutuminen edellyttää erityisesti työsuojeluviranomaisten riittäviä voimavaroja. Tänään ministeri Soininvaaralle luovutettavassa, työsuojelupiirien resursseja pohtineen työryhmän muistiossa esitetäänkin sinänsä oikeita, mutta riittämättömiä toimia työsuojeluvalvonnan tehostamiseksi. Uhkana on, ettei työsuojeluvalvonnassa riitä psyykkisen työsuojelun asiantuntemusta.
Uusien työntekijöiden työhyvinvoinnista huolta kantavien lakien yhteydessä voi perustellusti puhua työsuojelun uudesta tulemisesta. Erityisen arvokasta on, että myös työnantajajärjestöt kantavat omalta osaltaan huolta työntekijöiden terveydestä ja turvallisuudesta. Varsinaiset näytöt vastuun kantamisesta nähdään tosin vasta kun työnantajat yksittäisillä työpaikoilla sitoutuvat omalta osaltaan työssä jaksamisen talkoisiin.
On tärkeää, että lain jatkovalmisteluun ryhdytään mahdollisimman pian niin, että laki voisi tulla voimaan viimeistään vuoden 2003 alusta. Kolmikantaisesti tulisi myös ryhtyä valmistelemaan mahdollisia alakohtaisia säännöksiä esimerkiksi suhtautumisesta yksintyöskentelyyn tai väkivallanuhkaan.
Lisätietoja:
Johtaja Kirsti Palanko-Laaka, puh. (09) 7721 401 tai 0400 511 026
Lakimies Timo Koskinen, puh. (09) 7721 443 tai 040 731 2387