SAK kannattaa lobbarirekisterin perustamista – Uskottava vaikuttaminen on avointa ja perustuu tosiasioihin 

Eduskunta esittää Suomeen lobbarirekisterin perustamista. SAK pitää hanketta hyvänä ja haluaa omalta osaltaan edesauttaa terveen yhteiskuntaviestinnän kulttuurin yleistymistä.
05.09.2018 11:22
SAK
Eduskunta on aloittanut syysistuntokautensa. Kuva Eduskunta.

Lobbarirekisterin avulla halutaan lisätä päättäjiin kohdistuvan edunvalvonnan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta sekä edistää kansalaisten luottamusta poliittiseen työhön. Esimerkiksi EU-komissiossa ja -parlamentissa on käytössä lobbarirekisteri.

– Uskottava lobbaaminen eli vaikuttamistoiminta on aina avointa ja perustuu tosiasioihin, korostaa johtaja Hannu Jouhki SAK:sta. 

Hän muistuttaa, että lobbaaminen ja siihen liittyvä viestintä ja vuorovaikutus ovat sallittua ja kannatettavaa toimintaa.

– Mitä useammasta näkökulmasta päätöksentekijä saa tietoa, sitä täydellisempi kuva hänelle muodostuu käsittelyssä olevasta asiasta. Päättäjien tehtävä on sitten arvioida, mikä saadun tiedon perusteella on yhteiskunnan kannalta paras ratkaisu.

Ongelmalliseksi yhteiskunnallinen vaikuttaminen muuttuu, jos sitä tehdään salassa, vääriin tai vääristeltyihin tietoihin nojaten tai epäasianmukaisilla tavoilla, kuten ylenpalttisella vieraanvaraisuudella. 

Eduskunnan lobbarirekisterihankkeesta kertoi eilen puhemies Paula Risikko

Tutustu SAK:n yhteiskuntavaikuttamisen eettisiin ohjeisiin
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.