Pohjoismainen ay-liike vaatii Suomen hallitusta luopumaan palkansaajien tilannetta heikentävistä muutoksista

Pohjolan ammatillinen yhteisjärjestö PAY vaatii Suomen hallitusta luopumaan palkansaajien tilannetta heikentävistä mittavista muutoksista. Järjestön mukaan hallitus etäännyttää toimillaan Suomen muista Pohjoismaista.
22.11.2023 09:58
SAK
Uutiset
Kuva: miguelb / Creative Commons (CC BY 2.0 DEED).

– Suomen hallitus osoittaa selkeästi päättäneensä etäännyttää Suomen pohjoismaisesta työmarkkinamallista ja vallan ja vastuun tasapainosta, jota työmarkkinaosapuolet tarvitsevat voidakseen kantaa vastuun työehto- ja muiden sopimusten kautta tehtävistä pitkän aikavälin ratkaisuista, PAY kirjoittaa tänään keskiviikkona julkaisemassaan kannanotossa.

PAY:n mukaan hallituksen ehdotuksiin sisältyy tietoinen pyrkimys rapauttaa työntekijöiden oikeuksia ja mahdollisuuksia turvattuun toimeentuloon. Esitykset myös kaventavat lakko-oikeuteen, tukityötaisteluihin ja poliittisiin lakkoihin liittyviä työntekijöiden perusoikeuksia. Työnantajapuolelle sen sijaan ei esitetä merkittäviä heikennyksiä eikä rajoituksia, PAY huomauttaa.

Pohjolan ammatillinen yhteisjärjestö on Pohjoismaissa toimivien ammattiliittojen keskusjärjestöjen yhteistyöelin. Sillä on 15 jäsenjärjestöä, jotka edustavat noin 8,5 miljoonaa palkansaajaa. Suomesta PAY:n jäseniä ovat SAK ja STTK.

PAY:n kannanotto Suomen hallituksen suunnittelemista työntekijöiden perusoikeuksien kavennuksista

Me PAY:n jäsenjärjestöt ja kaikki ammattiyhdistysliikkeen pohjoismaisessa PAY-yhteistyössä mukana olevat puheenjohtajat haluamme tällä lausunnolla ilmaista jyrkän tyytymättömyytemme ja syvän huolemme siitä, että Suomen hallitus kaavailee heikennyksiä ja kavennuksia työntekijöiden perusoikeuksiin. Hallitusohjelman ehdotuksissa on kyse sekä laajamittaisista heikennyksistä työsuhteen ehtoihin, vakavista lakko-oikeuden rajoituksista että pitkälle menevistä sosiaaliturvan leikkauksista. Ehdotusten toteuttaminen vaikuttaa merkittävästi sekä yksittäisiin palkansaajiin että Suomen työmarkkinoihin.

Ehdotuksiin sisältyy selkeä ja tietoinen pyrkimys rapauttaa ja yleisesti heikentää työntekijöiden oikeuksia ja mahdollisuuksia turvattuun toimeentuloon sekä kaventaa lakko-oikeuteen, tukityötaisteluihin ja poliittisiin lakkoihin liittyviä työntekijöiden perusoikeuksia. Työnantajapuolelle sen sijaan ei esitetä merkittäviä heikennyksiä eikä rajoituksia. Mikäli nämä kertakaikkisen yksipuoliset muutokset toteutetaan piittaamatta lainkaan ehdotusten seurauksista, Suomen työmarkkinaosapuolten välinen vallan tasapaino järkkyy tavalla, jota on mahdotonta hyväksyä.

Suomen hallituksen ehdotukset johtavat siihen, että kiristyvä talouspolitiikka ja työsuhteen ehtojen kaventaminen heikentävät palkansaajien työehtoja, ja vaikutukset ovat erittäin kielteiset koko Suomen ay-liikkeelle. Suomen hallitus osoittaa selkeästi päättäneensä etäännyttää Suomen pohjoismaisesta työmarkkinamallista ja vallan ja vastuun tasapainosta, jota työmarkkinaosapuolet tarvitsevat voidakseen kantaa vastuun työehto- ja muiden sopimusten kautta tehtävistä pitkän aikavälin ratkaisuista.

Kehotamme ja vaadimme Suomen hallitusta kuuntelemaan ammattiyhdistysliikkeen vaatimuksia ja luopumaan palkansaajien tilannetta heikentävistä mittavista muutoksista. Hallituksen on korkea aika kuunnella vakavasti kaikkia työmarkkinaosapuolia, perua ehdotukset ja kantaa vastuuta yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa todellisissa kolmikantaneuvotteluissa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.