Palkka-avoimuus paras keino edistää samapalkkaisuutta

SAK toivoi, että palkka-avoimuutta olisi viety eteenpäin vielä tällä hallituskaudella. Suomen suurin palkansaajajärjestö on tyytyväinen, että tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko kutsuu koolle kolmikantaisen työryhmän. Valitettavaa on, että sen esitykset ovat käytettävissä vasta kevään hallitusneuvotteluissa.
16.10.2018 11:22
SAK

– Näin tärkeää asiakokonaisuutta ei pitäisi jättää vain seuraavan hallituksen murheeksi, SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko kommentoi.

– Hallitusneuvotteluissa tasa-arvon, samapalkkaisuuden ja palkka-avoimuuden edistäminen alkaa taas kerran alusta. On olemassa vaara, että ratkaisut tämän asian suhteen hautautuvat jonkin muun alle. 

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara luovutti tänään tiistaina selvityksensä palkka-avoimuuden lisäämisestä ministeri Saarikolle.

– Hyvä, että palkka-avoimuuden merkitys sanotaan vihdoin suoraan ääneen. Mikäli palkat eivät ole tiedossa yrityksen sisällä, ei perusteettomia palkkaeroja naisten ja miesten välillä voida myöskään havaita. 

Samapalkkaisuusohjelmista ja avoimuustoiveista huolimatta naisten ja miesten palkkaero on jämähtänyt paikoilleen. Naisen euro on tällä hetkellä noin 84 senttiä. 

– Parasta olisi, jos koko henkilöstön palkat olisivat avoimia työpaikoilla. Tällaisen avoimuuden toteutuminen vaatii kuitenkin vielä suurta kulttuurin muutosta työpaikoilla. Tavoitteeseen voimme päästä vain palkka-avoimuutta tukevan lainsäädännön kautta. 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.