Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Paikallinen sopiminen edellytt…

Uutinen

Paikallinen sopiminen edellyttää työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä

Kehittämisjohtaja Eija Hietanen

– Työn tuottavuus ja työhyvinvointi liittyvät kiinteästi yhteen. Mitä mielekkäämpi työ ja paremmat vaikutusmahdollisuudet omaan työhön, sen parempi on työntekijöiden työmotivaatio ja sitä kautta työn tuottavuus. Tästä näkökulmasta SAK:n järjestötutkimuksen tulokset ovat huolestuttavia. Työntekijät kokevat vaikutusmahdollisuuksiensa heikentyneen ja johdon asenteiden koventuneen työpaikoilla. Vaatimukset oman työn hallinnan parantamisesta sekä inhimillisestä ja hyvästä työelämästä ovat siis syystäkin keskeisesti mukana SAK:n edustajakokouksen linjauksissa ensi kesänä, SAK:n kehittämisjohtaja Eija Hietanen sanoo.

Hietasen mukaan työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa myös työaikoihin on parannettava. Työnantajien yksipuoliset joustovaatimukset ovat jo johtaneet siihen, että säännöllistä päivätyötä tekevien osuus on selvästi supistunut ja vuorotyötä ja joustavia työaikamuotoja tehdään entistä enemmän. Työpaikoilla onkin yhteistoiminnassa kehitettävä eri elämäntilanteita ja työntekijöiden tarpeita huomioivat työaikajärjestelmät.

– Paikallisen sopimisen kehittäminen on mahdollista, jos työpaikalla on toimivat yhteistyösuhteet ja luottamusmiesjärjestelmä. Työnantajien voimistuvat vaatimukset paikallisen sopimisen lisäämisestä ovat järjestötutkimuksen valossa ristiriidassa arkitodellisuuden kanssa: johdon asenteet ovat työpaikoilla koventuneet. Isäntävalta ja sanelupolitiikka sopivat huonosti paikallisen sopimisen kehittämiseen, Hietanen huomauttaa.

– Toinen perusedellytys paikalliselle sopimiselle on toimiva luottamusmiesjärjestelmä. Tällä hetkellä luottamushenkilö löytyy kolmelta neljästä SAK:laisesta työpaikasta eikä sukupolvenvaihdos ole tätä murentanut. Luottamusmiesten ja muiden henkilöstön edustajien koulutus ja edunvalvontavalmiuksien parantaminen on SAK:n ja sen jäsenliittojen keskeisiä haasteita lähivuosina, Hietanen muistuttaa.

Hietasen mukaan työllisyyden parantamisen ja tasavertaisen paikallisen sopimisen lisäksi myös SAK:n edustajakokouksessa noussee voimakkaasti esiin pätkätyöntekijöiden asema.

– Vaikka järjestötutkimuksen mukaan pätkätyöntekijöiden osuus SAK:laisten keskuudessa on yleisesti jonkin verran vähentynyt, on ongelmana niiden kasautuminen naisille, nuorille ja yksityisille palvelualoille. SAK haluaa olla luomassa toimintamalleja, joilla edistetään kokoaikaisten ja toistaiseksi voimassa olevien työsuhteiden syntyä pätkätöiden sijaan. Samanaikaisesti on varmistettava oikeudenmukaiset työehdot ja pätkätyöntekijöiden tasavertainen kohtelu, Hietanen painottaa.

Lisätietoja

Kehittämisjohtaja Eija Hietanen, puh. 020 774 0107 tai 040 546 8867