Muutosturvatupo parantaa irtisanottujen asemaa
Solidaarisuus säilyi palkkaratkaisussa
Tänään syntyneessä neuvottelutuloksessa onnistuttiin torjumaan työnantajien pyrkimys heikentää palkkaratkaisun solidaarisuutta. Neuvottelutulos sisältää molemmille vuosille solidaarisuuselementin. Ratkaisuun ei sisälly ohi liittojen jaettavaa yrityskohtaista erää, vaan liitto-osapuolet voivat halutessaan sopia liittoerän jakamisesta yritystasolla.
Ratkaisun osaksi liitettävät verokevennykset lisäävät merkittävästi palkansaajien ostovoimaa ja kotimaista kysyntää. Investointipaketti luo edellytyksiä elinkeinotoiminnalle ja sitä kautta parantaa työllisyyttä.
Neuvottelutulokseen sisältyy painava laatupaketti. SAK:n muutosturvatavoitteet toteutuivat pitkälti neuvottelutuloksessa, ja myös tilaajavastuuseen ja luottamusmiehen parantamiseen liittyvät tavoitteet edistyivät merkittävästi.
Neuvottelutulos parantaa toteutuessaan olennaisella tavalla irtisanottujen asemaa. Muutosturvapaketissa on ensinnäkin sovittu yt-menettelyn vahvistamisesta. Työnantajan on yhdessä henkilöstön edustajien kanssa neuvoteltava toimintasuunnitelmasta irtisanottavien nopean uudelleentyöllistymisen tukemiseksi. Oikeus henkilökohtaiseen työllistymisohjelmaan syntyy jo kolmen vuoden työhistorialla. Oikeus työllistymisohjelmaan on tuotannollis-taloudellisista syistä irtisanottavalla tai vähintään kolmen vuoden määräaikaisessa työsuhteessa tai määräaikaisten työsuhteiden ketjussa samalle työnantajalle työskennelleellä henkilöllä.
Jo irtisanomisaikana työntekijällä on oikeus osallistua työllistymisohjelmaan liittyviin toimenpiteisiin. Irtisanomisajan pituudesta riippuen esimerkiksi työn hakuun, harjoitteluun tai vastaavaan on mahdollista käyttää 5-20 työpäivää. Työnantajan vastuu esim. 2500 euroa kuussa ansaitsevan irtisanomisajan palkasta olisi täydeltä 20 päivältä yhteensä noin 2550 euroa. Työnantaja sitoutui neuvottelutuloksessa myös kustantamaan työllistymisohjelmaan sisältyvää ryhmävalmennusta.
Muutosturvapakettiin sisältyy merkittävä työttömyysturvauudistus uuden ylenemäportaan muodossa. Työttömäksi jäävän, uudelleensijoitusohjelmaan osallistuvan on mahdollista saada ansiosidonnaisen työttömyysturvan päälle erityistä työllistymistukea. Työllistymistukea voi saada korkeintaan 185 päivän ajalta, kuitenkin vähintään 20 päivältä. Tuki edellyttää vähintään 10 kuukauden jäsenyyttä työttömyyskassassa.
Ansiosidonnaisessa työttömyysturvassa on jo entuudestaan viime tupossa sovittu ylenemäporras eli erorahalisä työttömäksi jäävälle, jolla on takanaan vähintään 20 vuoden työhistoria ja vähintään viisi vuotta edellisen työnantajan palveluksessa. Nämä ylenemäportaat eivät syö toisiaan, vaan työllistymisohjelmaan osallistuva henkilö voi saada niitä peräkkäin, jolloin korotettua ansioturvaa voisi saada enimmillään jopa 335 päivältä.
Tilaajavastuu ja harmaan talouden torjunta
Muutosturvan ohella myös toinen SAK:n kärkitavoite, tilaajan vastuun lisääminen, toteutuu neuvottelutuloksessa. Tilaajanvastuuta lisätään sekä sopimusteitse että lainsäädäntömuutoksin. Lainsäädäntömuutosten valmisteluvastuu on työministeriön kolmikantaisella ULTEVA II -työryhmällä. Järjestöt perustavat myös työryhmän valmistelemaan menettelytapoja, joilla harmaata taloutta voidaan vuokratyö- tai alihankintatilanteissa estää. Julkisia hankintoja koskevassa lainsäädäntöuudistuksessa myös työehtokysymykset otetaan huomioon ILO:n sopimusten pohjalta. Keskusrikospoliisin valvontayksikkö vakinaistetaan ja viranomaisyhteistyötä harmaan talouden torjumiseksi tiivistetään.
Neuvottelutulokseen sisältyy myös kirjaus työmarkkinajärjestöjen kanneoikeudesta. Ulkomaalaisten työntekijöiden työehtoja selvittämään perustetaan kolmikantainen työryhmä, joka selvittää mm. EU-maiden lainsäädäntöä ja samalla myös kokemuksia järjestöjen kanneoikeudesta. Tämän selvityksen perusteella arvioidaan lainsäädännön muutostarpeet.
Luottamushenkilöiden asema
Luottamushenkilöiden (mm. luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen) asema on tarkoitus yhdenmukaistaa eri sopimusalojen sisällä sopimuskauden aikana, siten että perusteettomat erot koulutusmahdollisuuksissa, ajankäytössä ja korvauksissa yhdenmukaistetaan. Kaikille luottamushenkilöillä on jatkossa oikeus nimikorvaukseen, jonka määrästä liitot sopivat. Luottamushenkilöiden tiedonsaantioikeuksista ja niiden parantamisesta käynnistyy nopea työryhmätoimeksianto. Myös mm. verkkokoulutusmahdollisuus avataan luottamusmieskoulutuksessa.
Järjestöt pääsivät neuvottelutuloksessa yhteisymmärrykseen paikallisen yhteistyön kehittämisestä. Paikallisen yhteistyön kehittämistä koskevissa kirjauksissa on pyritty vastaamaan sekä työnantajien että palkansaajien paikalliseen sopimiseen ja paikallisen yhteistyön kehittämiseen liittyviin tarpeisiin. Tarkoituksena on, että liitto-osapuolet pohtisivat sopimuskauden aikana toimenpiteitä mm. työllisyyden ja tuottavuuden kehittämiseksi. Tarkoituksena on myös käynnistää laaja paikallisen sopimisen tutkimushanke.
Neuvottelutulokseen sisältyy myös tasa-arvokirjauksia, kuten järjestöjen mukanaolo STM:n samapalkkaisuusohjelmassa, työn vaativuuden arviointia pohtivan tase-työryhmän työn jatkaminen, työ- ja virkaehtosopimusten määräysten sukupuolivaikutusten arviointi sekä tasa-arvolain uudistusta koskeva ohjeistus ja tiedotus yhdessä STM:n kanssa.
Järjestöt sopivat myös koulutuspaketista, jonka osana myös ammattitutkintostipendin määrää korotetaan nykyisestä 236 eurosta 330 euroon elokuusta 2005 alkaen. Samalla stipendin ehtona oleva 30 vuoden alaikäraja poistetaan ja 60 vuoden yläikärajaa korotetaan 63 vuoteen. Järjestöt esittävät myös mm., että ammatilliseen aikuiskoulutukseen varattuja määrärahoja korotetaan ja oppisopimuskoulutuksena toteutettavan lisäkoulutuksen paikkoja lisätään ensi vuodelle.
SAK:n hallitus käsitteli maanantaisessa kokouksessaan työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutulosta tulopoliittiseksi kokonaisratkaisuksi. SAK:n hallitus hyväksyi saavutetun vuosia 2005-2007 koskevan jäsenliittojen työ- ja virkaehtosopimusneuvottelujen pohjaksi.
Kaavioita palkankorotusten rakenteesta, kustannusvaikutuksista ja ostovoiman muutoksista (pdf)
Neuvottelutulos tulopoliittiseksi sopimukseksi vuosille 2005-2007 (pdf)
Lisätietoja neuvottelutuloksesta osoitteessa www.sak.fi/tupo.