Miksi SAK:lla on vaalitavoitteet ja neljä muuta kysymystä vaaleista

Miksi eduskuntavaalit kiinnostavat SAK:ta? Lue vastaukset viiteen aihetta käsittelevään kysymykseen.
13.01. 10:39 Päivitetty 16.01. 13:01
SAK
Kuva iStock.

Miksi SAK:lla on vaalitavoitteet?

SAK julkaisee monien muiden järjestöjen tavoin vaalitavoitteensa ennen eduskuntavaaleja. Oikeastaan kyse on koko ensi vaalikauden tavoitteista eli niistä asioista, joiden halutaan tapahtuvan seuraavan hallituskauden aikana.

SAK:n vaalitavoitteet liittyvät liittojemme jäsenten asemaan työelämässä ja sen ulkopuolella sekä hyvinvointiyhteiskunnan perustan parantamiseen. Haluamme esimerkiksi torjua nykyistä paremmin työperäistä hyväksikäyttöä ja parantaa sen uhrien asemaa. 

Voit tutustua tavoitteisiimme osoitteessa www.vaalitavoitteet.fi 

Tekeekö SAK vaalivaikuttamista?     

Tekee, niin paljon kuin mahdollista. Suomalaiseen demokratiaan kuuluu, että kansanedustajat haluavat mahdollisimman laajan ymmärryksen ja tietopohjan päätöstensä tueksi. Tämän takia on tavallista, että he tapaavat eri organisaatioiden edustajia ja muodostavat näiden tapaamisten avulla mielipiteensä. 

SAK:lla on erityistä osaamista työntekijöiden ja työpaikkojen arjesta ja sopimisesta, työlainsäädännöstä sekä muistakin ihmisten elinkaareen liittyvistä asioista kuten koulutuksesta, työttömyydestä ja sosiaaliturvasta. Vaikuttamistyötä tehdään vaalien alla myös ehdokkaiden kanssa, sillä heidän joukostaan nousee seuraavat lainsäätäjät. 

Kenelle SAK antaa vaalitukea?

SAK osallistuu samalla summalla jokaisen eduskuntapuolueen yhteen seminaariin ja tukee näin kaikkien puolueiden vaalityötä. Tämä tarkoittaa vuonna 2019 eduskuntaan valittuja puolueita. SAK arvostaa puolueiden työtä vaaleissa ja roolia ylipäätään osana suomalaista demokratiaa. Lisäksi haluamme varmistaa, että esimerkiksi palkansaajaehdokkailla on mahdollisuus tehdä vaalityötä, vaikka heillä ei olisi yhteyksiä rahakkaisiin liike-elämän toimijoihin. Voit lukea tästä aiheesta enemmän Pro reilumpi yhteiskunta yhdistyksen kotisivuilta. 

Minkä puolesta SAK kampanjoi vaaleissa?

Työntekijöiksi itsensä määrittelevät suomalaiset äänestävät vähemmän kuin muut. Se vääristää vaalien tulosta ja vähentää työntekijöiden äänen kuulumista parlamentaarisessa työskentelyssä. SAK kampanjoi jokaisissa vaaleissa äänestämisen puolesta. Haluamme, että jokainen kokee pystyvänsä valitsemaan omille arvoilleen sopivan ehdokkaan ja käy äänestämässä valintansa mukaisesti. 

Kuka on tervetullut SAK:n ja sen liittojen vaaligalleriaan?

Vaaligalleria on avoin kaikille, jotka sitoutuvat SAK:n ja sen liittojen arvoihin ja myös toimivat niiden mukaisesti. Voit tutustua arvoihin osoitteessa www.eduskuntavaaligalleria.fi/ 

Päivitetty 16.1.2023 klo 13.01: Jutun ingressi on muotoiltu uudelleen ja lisätty linkki Pro parempi yhteiskunta -yhdistyksen sivulle.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.