Luottamusmiehet: Lomautusten määrä kaksinkertaistunut viikossa

SAK:laiset luottamusmiehet kertovat toimeenpantujen lomautusten määrän kaksinkertaistuneen viikon aikana. Myös lomautuksia koskevien neuvottelujen määrä on lisääntynyt työpaikoilla merkittävästi. 
03.04.2020 09:54
SAK
Lomautuksia koskevat neuvottelut ovat lisääntyneet myös teollisuudessa. Kuva Gorilla.

SAK kysyy koronapandemian henkilöstövaikutuksista luottamusmiehiltä viikoittain. Ensimmäisen kerran kysely tehtiin viikko sitten.

Edellisellä viikolla 39 prosenttia luottamusmiehistä kertoi, että työpaikalla on aloitettu tai aloitetaan neuvottelut lomautuksista, tällä viikolla näin kertoo 52 prosenttia luottamusmiehistä. 

Viikon aikana lomautusneuvottelut ovat lisääntyneet niin julkisella sektorilla, kuljetusaloilla kuin teollisuudessakin. Yksityisillä palvelualoilla neuvottelut olivat käynnissä jo edellisellä viikolla yli puolella työpaikoista.

– Toimeenpantujen lomautusten määrä on luottamusmiesten mukaan kaksinkertaistunut viikon aikana 13 prosentista 26 prosenttiin, sanoo tutkimusasiantuntija Riitta Juntunen.

Yksityisten palvelualojen ja kuljetusalojen luottamusmiehistä 41 prosenttia kertoo, että heidän työpaikoiltaan työntekijöitä on jo lomautettu.

Työntekijöitä siirretty toisiin tehtäviin ja osalla työt ovat lisääntyneet

Lomautusten lisäksi koronapandemialla on myös muita henkilöstövaikutuksia työpaikoilla. Yli kolmannes luottamusmiehistä (36%) kertoo, että työntekijöitä on siirretty työpaikalla muihin tehtäviin.

– Näin on toimittu erityisesti julkisen alan työpaikoilla sekä yksityisillä palvelualoilla, sanoo Riitta Juntunen.

Vastanneista 15 prosenttia kertoo, että työnantaja on kehottanut työntekijöitä vaihtamaan lomarahansa vapaaksi. Lisäksi vajaa viidennes (17%) luottamusmiehistä kertoo, että heidän työpaikalleen on palkattu lisää työntekijöitä. Eniten näin on tehty teollisuuden työpaikoilla (24%).

Kysely tehtiin 30.3.– 2.4. ja siihen vastasi 672 SAK:laista luottamusmiestä.

Tutustu tarkemmin kyselyn tuloksiin

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.