Kysely: Lähes kaksi kolmasosaa väestöstä hyväksyi joulukuun toimintapäivän poliittiset työtaistelut

Joulukuun puolessavälissä toteutetun kyselyn mukaan 63 prosenttia Suomen väestöstä hyväksyi ammattiliittojen torstaina 14. joulukuuta toteuttamat poliittiset lakot. Työtaisteluilla työntekijät vastustivat Orpon-Purran hallituksen tarpeettomia työelämäheikennyksiä ja epäoikeudenmukaisia sosiaaliturvan leikkauksia.
04.01. 10:59
SAK
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta piti puheen Tikkurilan torilla torstaina 14.12.2023. Kuva: Eetu Kinnunen / SAK.

SAK:n Verianilla teettämän kyselyn mukaan työtaistelut saivat kannatusta erityisesti nuorten parissa. Korkeintaan 30-vuotiaista vastaajista lakot hyväksyi 72 prosenttia ja 31–40-vuotiaista vastaajista 71 prosenttia.

Työntekijöiksi itsensä luokitelleista työtaistelut hyväksyi 75 prosenttia ja SAK:laisten ammattiliittojen jäsenistä 82 prosenttia.

SAK ja ammattiliitot järjestivät torstaina 14.12. poliittisia työtaisteluita yli tuhannessa kohteessa eri puolilla Suomea. Työtaistelut järjestettiin, koska Orpon-Purran hallitus ei ole osoittanut minkäänlaista neuvotteluhalukkuutta esimerkiksi lakko-oikeutta rajoittavista ja työehtoja heikentävistä muutosesityksistään.

Verianin kyselyyn vastasi 2 405 henkilöä, jotka edustavat Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaalla asuvat. Kysely toteutettiin 15.–20.12.2023 ja sen virhemarginaali on noin prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Kyselyn julkaisi ensimmäisenä MTV:n uutiset 29.12.2023.

Verianin kysely

Orpon-Purran hallituksen leikkauslista
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.