Kompromissia uudesta yt-lakiesityksestä ei pidä repiä auki
SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen vetoaa:
SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen mukaan on tärkeää, että myös keskusta ja RKP ovat valmiita hyväksymään yhteistoimintalaista syntyneen kompromissin. Hänen mukaansa näiden puolueiden ei pitäisi kääntää selkäänsä palkansaajille. Lisäksi olisi ymmärrettävä, että myös pienemmissä yrityksissä palkansaajien tasa-arvoisempi kuuleminen on nykypäivää.
– Myös varsinainen työnantajajärjestö Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tämän lähtökohdan ymmärtänyt, kun se on osaltaan ollut hyväksymässä lakiesitystä. Se, että Suomen Yrittäjille syntynyt kompromissi ei kelpaa, ei tietenkään ole mikään uutinen, Ihalainen sanoi sunnuntaina Riihimäellä puhuessaan ammatillisen paikallisjärjestön 70-vuotisjuhlassa.
– Perustelu, että uudistettu yt-laki olisi riski työllisyyden nostamiselle, ei kestä asiallista tarkastelua. Päinvastoin työelämän kehittämistä tukeva uusi lakiesitys auttaa yhteistyön, tuottavuuden ja työllisyyden parantamista. On siis hämmentävää, että nyt tietyt tahot haluavat rikkoa monen vuoden valmistelutyön, joka on siis monen tekijän kompromissi &#;8211 ei minkään yksittäisen osapuolen sanelua.
– Nyt on haluttu aikaansaada todellinen työelämän kehittämislaki – vanhan irtisanomislain sijaan – ja edistää työmarkkinoiden eri osapuolien tasapuolista kuulemista. Olisi epäreilua, että alle 30 hengen yritykset – eli suuri osa palkansaajista – jäisivät ilman tätä oikeudenmukaista ja tasapuolista kohtelua, Ihalainen sanoi.
SAK:n puheenjohtaja vetoaa kaikkiin osapuoliin, että tasapainoinen lakiesitys voitaisiin antaa eduskuntaan mahdollisimman pikaisesti.
Lue myös
SAK:n johtaja Lauri Lyly: Yt-lakiesitys on kokonaisuus, jota ei voi avata vain yhdestä kohdasta (tiedote 12.10.2006)
SAK: Yt-lain soveltamisala laajenee ja neuvottelujen merkitys korostuu (tiedote 13.6.2006)