Katso tallenne SAK:n edustajiston ensimmäisestä kokouspäivästä

SAK:n edustajiston kevätkokous järjestetään torstaina 1.6. ja perjantaina 2.6. Helsingin Paasitornissa. Kokouksen ensimmäisen päivän puheet ja yleiskeskustelun voi nyt katsoa tallenteena Youtuben SAKtuubi-kanavalla.
31.05.2023 08:27 Updated 01.06.2023 13:55
SAK
SAK:n edustajiston puheenjohtajisto: varapuheenjohtajat Mika Byman JHL:stä ja Jarmo Markkanen Teollisuusliitosta sekä puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen PAMista.

Tallenne ensimmäisestä kokouspäivästä löytyy täältä.

Kokouksen avasi edustajiston puheenjohtaja ja Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen. Sen jälkeen SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta loi katsauksen ajankohtaisiin työmarkkina-asioihin.

Elorannan katsauksen jälkeen SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen avasi puheenvuorollaan yleiskeskustelun. Yleiskeskustelun aikana edustajiston jäsenet pitivät puheenvuoroja ajankohtaisista työelämään liittyvistä kysymyksistä.

Kokouksen tunniste sosiaalisessa mediassa on #SAKedustajisto.

Jäsenliitot esittävät sovittelu- ja sopimusjärjestelmien uudistamista, huoltovarmuusosaamisen vahvistamista ja vuokratyöntekijän oikeuksien parantamista

SAK:n jäsenliitot ovat antaneet edustajistolle neljä esitystä, joihin SAK:n hallitus on antanut lausuntonsa huhtikuussa. Edustajisto hyväksyi kaikki lausunnot ja päätösehdotukset.

Palvelualojen ammattiliitto PAM haluaisi kehittää työehtoneuvottelujen sovittelujärjestelmää. Valtakunnansovittelijan toimistoon olisi perustettava yksikkö, joka tuottaisi yhtenäistä kuvaa kansantaloudesta ja eri toimialoista. Lisäksi olisi siirryttävä kahden valtakunnansovittelijan malliin, lisättävä sovittelijan toimiston resursseja ja varmistettava työmarkkinaosapuolten kuuleminen sovittelijan valinnasta ja lakkojen siirrosta.

PAM ehdottaa myös sopimusjärjestelmän uudistamista niin, että työntekijöiden suojelu otetaan huomioon kaikissa työnteon muodoissa. Lähtökohtana tulee jatkossakin olla, että vähimmäistyöehdot määräytyvät työehtosopimuksilla, mutta myös uusia sopimisen mekanismeja on liiton mielestä pystyttävä luomaan.

Kolmannessa esityksessään PAM haluaa SAK:n vahvistavan huoltovarmuusosaamistaan. Liiton mukaan SAK:n pitäisi nimetä organisaatiostaan asiantuntija, joka vastaa huoltovarmuusasioista.

Lisäksi Teollisuusliitto ehdottaa, että SAK ryhtyy parantamaan vuokratyöntekijän oikeuksia tilanteessa, jossa työntekijä haluaa siirtyä käyttäjäyrityksen palvelukseen vuokratyösuhteen päätyttyä.

Tutustu SAK:n edustajiston kokouksen aikatauluun ja liittojen esityksiin.

Katso tallenne ensimmäisestä kokouspäivästä

Katso tallenne Youtubessa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.