Kannisto tyytyväinen TSK:n aloitteeseen – Kansalaisten mielipiteet laajemmin mukaan EU-päätöksiin (27.9.1999)
Euroopan unionin Talous- ja sosiaalikomitea TSK päätti viimeviikkoisessa täysistunnossaan kehittää kansalaisten aktiivista ja vastuullista osallistumista unionin päätöksenteossa. Kansalaisten äänen parempaa kuulumista Brysselissä TSK pyrkii parantamaan ottamalla asian yhdeksi toimikautensa painopisteistä. Asiasta päätettiin samassa yhteydessä, kun komitea hyväksyi lähes yksimielisesti kansalaisyhteiskunnan tehtäviä käsittelevän lausunnon.
Talous- ja sosiaalikomitea päätti myös järjestää laajan etu- ja kansalaisjärjestöjen kokouksen Brysselissä 14. ja 15. lokakuuta tänä syksynä. Koska komitea määrittelee itsensä ”sillaksi Euroopan ja sen kansalaisten välille”, se katsoo tällaisten uusien toimintamuotojen sopivan rooliinsa.
Aloite lausunnon antamisesta ja laajasta järjestöjen kokouksesta on TSK:n nykyisen puheenjohtajan, kansalaisjärjestöjä komiteassa edustavan italialaisen Rangoni Machiavellin. Lausunnon hyväksymistä kannattivat komitean täysistunnossa kaikki intressipiirit, työnantaja- ja työntekijäryhmien sekä komiteassa olevien muiden ryhmien edustajat. Parikymmentä puheenvuoronkäyttäjää olivat yksimielisiä siitä, että lausunnon merkitys on olla keskustelunavaus ja asiaa koskevaa keskustelua tullaan jatkamaan. Sen sijaan jonkin verran näkemyseroja vallitsi itse kansalaisyhteiskunta-käsitteen määrittelystä.
”Kansalaisyhteiskunnassa” yksittäinen ääni kuuluu.
TSK:n mielestä kansalaisyhteiskunnan toimijoita ovat työmarkkinaosapuolet ja sellaiset yhteiskunnallis-taloudelliset organisaatiot, jotka eivät ole työmarkkinaosapuolia. Lisäksi näitä ovat TSK:n mielestä muut hallituksista riippumattomat järjestöt, ruohonjuuritason järjestöt ja esimerkiksi uskonnolliset yhteisöt. TSK pyrkii jatkossa luonnostelemaan toimintasuunnitelman, jonka puitteissa edellä mainittujen kaltaisten erilaisten eturyhmien ja järjestöjen edustajat voisivat vaikkapa välillisesti osallistua komitean työhön. Uusia toimintamuotoja voisivat olla esimerkiksi uudenlaiset, entistä laajapohjaisemmat seminaarit tai kuultavien asiantuntijoiden piirin laajentaminen. Itse komitean roolia EU:n neuvoa-antavana elimenä ei ole tarkoitus muuttaa.
SAK:n johtaja ja TSK:n jäsen Tuulikki Kannisto on tyytyväinen komitean aloitteellisuuteen.
– Laajastihan on keskusteltu EU:ta kohtaan tunnetusta luottamuspulasta ja demokratiavajeesta, kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien puuttumisesta. Talous- ja sosiaalikomitean yksi keskeinen olemassaolon oikeutus on se, että sen katsotaan tuovan lisäarvoa EU:n päätösten tueksi. Lisäarvoa syntyy myös siitä, että järjestöjen, myös uusien järjestöjen, jäsenten mielipiteitä saataisiin koottua. Tästä syystä TSK:n tulee silloin tällöin tarkistaa työmenetelmiään, määrittelee Tuulikki Kannisto.
– Lisäksi pidän erittäin tärkeänä näkökulmana sitä, että EU:n avoimuutta lisätään. Kansalaismielipiteen entistä laajempi huomioon ottaminen päätöksenteossa palvelee myös tätä tavoitetta, sanoo Kannisto.
Kannisto ei näe TSK:n päätöksissä tarkoitushakuisuutta.
EU:n Talous- ja sosiaalikomitea on unionin vanhimpia toimielimiä, Rooman sopimuksella vuonna 1957 perustettu. Se on toinen EU:n neuvoa-antavista toimielimistä. Toinen näistä on Alueiden komitea. TSK:ta on alun alkaen säädetty kuultavaksi kaikissa työelämän asioissa. Järjestön lausunnonanto-oikeutta laajennettiin myös Maastrichtin ja Amsterdamin sopimuksilla.
Tuulikki Kannisto ei näe, että TSK olisi uuden EU:n perussopimusten tarkistuskierroksen – HVK:n – yhteydessä tavoittelemassa toimialueensa kasvattamista.
– Pikemminkin olen sitä mieltä, että Talous- ja sosiaalikomitea on vakavasti valmistautumassa siihen, että maailma ja Eurooppa muuttuvat. Uusien, tulevaisuudessa syntyvien ja mahdollisesti merkittävien kansalaisjärjestöjen tulee saada äänensä kuuluville EU:n päätöksenteossa. Lisäksi ennemmin tai myöhemmin uudet jäsenvaltiot tulevat mukaan EU:n toimintaan. Me emme vielä tiedä, mitä kaikkea EU:n laajentuminen tuo tullessaan, miettii Kannisto.
Työmarkkinajärjestöt TSK:n kautta Euroopassa.
Talous- ja sosiaalikomitea on Euroopan unionissa ainut elin, jossa kansalliset työmarkkinajärjestöt sekä työnantaja- että työntekijäpuolelta ovat suoraan edustettuina. TSK:n kolmas ryhmä on ryhmä ”Muut”, johon eri maat nimittävät itse valitsemiensa järjestöjen edustajat. Suomesta TSK:ssa ovat työnantajaryhmässä TT kahdella henkilöllä ja PT. Ryhmässä ”Muut” ovat MTK, Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät.
Palkansaajajärjestöjä edustavat johtaja Tuulikki Kannisto (SAK), kansainvälisten asioiden päällikkö Martti Reuna (STTK) ja neuvottelupäällikkö Markku Lemmetty (AKAVA).