Järjestöt vastustavat nuorten työsuhdeturvan heikentämistä - SAK mukana kannanotossa

Palkansaaja-, nuoriso-, opiskelija-, nais- ja perhejärjestöt vetoavat hallitukseen, jotta se vetäisi pois valmistelusta nuorten työsuhdeturvaa heikentävän esityksensä. Järjestöt kokoontuivat yhteen SAK:n toiveesta yhteistä julkilausumaa varten. Lue yhteinen kannanotto.
29.05.2018 10:00 Päivitetty 01.06.2018 15:09
SAK
Kuva: Gorilla.

Järjestöt vastustavat nuorten työsuhdeturvan heikentämistä 

Hallitus on sopinut vuosien 2019–2022 julkisen talouden suunnitelmassaan 11. huhtikuuta, että se ryhtyy valmistelemaan työsopimuslain muutosta, jolla ”helpotettaisiin nuorten työttömien työllistämistä”. Sen myötä työnantaja saisi tehdä vähintään kolme kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleen, alle 30-vuotiaan ”nuoren” kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman laissa muutoin säädettyä perusteltua syytä. 

Määräaikaisten työsopimusten määrän kasvattaminen lisää työelämän turvattomuutta sekä repaleisuutta. On kohtuutonta asettaa työuransa alussa olevat nuoret asemaan, jossa heiltä viedään aito mahdollisuus suunnitella tulevaisuuttaan, talouttaan ja mahdollisen perheen perustamista. Määräaikaisuuksien lisääminen kohdistuu erityisen raskaasti nuoriin naisiin, joiden työmarkkina-asemaa tulisi pikaisesti parantaa tasa-arvoisemmalla politiikalla. Toteutuessaan hallituksen suunnittelema lainmuutos vaikeuttaisi nuorten naisten pääsyä vakaisiin työsuhteisiin ja lisäisi entisestään sukupuolien palkkaeroja. 

Alle 30-vuotiaisiin kohdistettava työsopimuslain heikennys on ongelmallinen myös ikäsyrjinnän näkökulmasta ja vastoin perustuslain turvaamaa oikeutta yhdenvertaiseen kohteluun. On vaikea ymmärtää hallituksen päämääriä, kun tiedossa ovat työ- ja elinkeinoministeriön oman vuoden 2017 työolobarometrin tulokset, joiden mukaan kaikista yleisintä on määräaikaisiin kohdistuva eriarvoinen kohtelu tai syrjintä. Jopa 13 prosenttia palkansaajista sanoi vuonna 2017, että sitä esiintyy omassa organisaatiossa. Myös kouluttautuminen on barometrin mukaan määräaikaisissa työsuhteissa selvästi harvinaisempaa kuin toistaiseksi voimassa olevissa. 

Allekirjoittaneet palkansaaja-, nuoriso-, opiskelija-, nais- ja perhejärjestöt vastustavat suunniteltua lakimuutosta ja vetoavat hallitukseen sen poisvetämiseksi valmistelusta. 

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry 
Akava ry 
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry 
Akavan opiskelijat 
Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS fr 
Naisasialiitto Unioni ry 
RKP-nuoret 
Sosialidemokraattiset Naiset 
Sosialidemokraattiset Nuoret Ry 
Sosialidemokraattiset Opiskelijat SONK ry 
STTK Opiskelijat – STTK Studenter
Suomalainen Naisliitto ry 
Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry 
Suomen Lukiolaisten Liitto 
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry 
Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry 
Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry 
Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry 
Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys TATSI ry 
Työttömien Keskusjärjestö ry – Finlands Arbetslösas Samarbetsorganisation 
Vasemmistonuoret
Vihreät Naiset ry 
Vihreät nuoret 
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.