Ikääntymiseen varauduttava eläkerahastointia lisäämällä
SAK:n pääekonomisti Suomen vakausohjelman tarkistuksesta:
– Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus paranisi, jos nyt työelämässä olevat suuret ikäluokat osallistuisivat eläkkeiden rahastoimiseen nykyistä enemmän. Tämä tarkoittaa, että ensi vuonna olisi päätettävä työeläkemaksujen korottamisesta etupainotteisesti. Samalla valtiontalouden ylijäämää pitäisi käyttää palkkaverotuksen keventämiseen, jotta työn kokonaisverotus ei nousisi, kommentoi SAK:n pääekonomisti Pertti Parmanne tänään eduskunnalle esiteltävää Suomen vakausohjelman tarkistusta.
Valtiovarainministeriö on vakausohjelman tarkistuksessa arvioinut julkisen talouden näkymiä tällä vaalikaudella ja pidemmällä aikavälillä. Epävarmuus talouskehityksestä on kasvanut jo tätä vaalikautta koskien, mutta vakausohjelman mukaan todellisia ongelmia alkaa ilmetä vasta pitkällä aikavälillä. Talouspolitiikassa on tehtävä valintoja tulevaisuuteen varautumisesta.
– Veropolitiikan nykyinen linja on kestämätön. Kasvua tukevien aloitteiden sijaan valtiontalouden liikkumavaraa ollaan käyttämässä eturyhmittymien veronalennuksiin, kuten yritysvarallisuuden vapauttamiseen perintöverosta. Tällä menolla pidemmän päälle veropolitiikassa maksajiksi jäävät palkansaajat, huomauttaa Parmanne.
Suomessa tarvitaan aktiivisen varautumisen talouspolitiikkaa, jota luonnehtivat eläkerahastoinnin lisääminen, hyvinvointiyhteiskunnan vahvistaminen ja kasvumahdollisuuksista huolehtiminen. Suomen julkisen talouden kohtalon ratkaisee viime kädessä työllisyyskehitys.
– Kasvu- ja työllisyystavoitteisiin ei päästä vain ylijäämiä kasvattamalla ja hyvinvointimenoja leikkaamalla. Sen sijaan kasvuun ja työllisyyteen voidaan vaikuttaa investoimalla osaamiseen, palveluihin ja infrastruktuuriin sekä mahdollistamalla työn verotuksen keventäminen, sanoo SAK:n pääekonomisti Pertti Parmanne.