Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Huutola peräänkuuluttaa pelisä…

Uutinen

Huutola peräänkuuluttaa pelisääntöjä poliitikoille

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola

SAK:n valtuuston kokous 23.-24.11.2007

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutolan mielestä suomalainen työehtosopimusjärjestelmä toimi syksyn työehtosopimusneuvotteluissa kokonaisuudessaan hyvin. Erityisesti SAK jäsenliitojen neuvottelukulttuuri osoitti toimivuutensa. Liittokierros on käyty vastuullisella asenteella ottaen huomion kunkin toimialan nykyinen asema, tulevaisuuden näkymät ja samalla huolehtien sopimuksiin työntekijöille oikeudenmukaiset edut.

– Vastuullisilla päättäjillä, myös poliittisilla, pitäisi olla vahvempi usko suomalaiseen neuvottelujärjestelmään ja sen toimivuuteen. Pääministeri Vanhanen antoi keskiviikkona ymmärtää, että tarvitaan uutta lainsäädäntöä, jolla rajattaisiin lakko-oikeuksia. Minusta on selvää, että demokraattisen valtion ei tarvitse säätää rauhan aikana lakeja, joilla lakko-oikeutta rajoitetaan, Huutola korosti.

Huutolan mukaan yhden vaikean ja poikkeuksellisin työtaistelutoimin aikaansaadun sopimuksen perusteella ei pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Sen sijaan Huutolan mielestä on järkevää, että liitot ja keskusjärjestöt sopivat työtaistelutoimien rajaamista niin, että kenenkään terveys ja henki eivät tule välittömästi uhatuiksi työtaistelutoimien yhteydessä.

– Jatkossa lienee selvää, että vaalihuumassa poliitikkojen ohimennen antamat lupaukset otetaan totena ja niistä joutuu tilille. Nyt poliitikot peräänkuuluttavat työmarkkinoilta vastuuta ja harkintaa sopimusneuvotteluihin. Haluaisin kyllä peräänkuuluttaa pelinsääntöjä myös poliitikoille. Taitaisi olla viisasta, että hallituksen sisällä ihan aluksi pohdittaisiin vastuun ja harkinnan merkitystä, Huutola korosti.

Valtion huolehdittava Stora Enson sellutehtaalle jatkoaikaa

– Suomalaiset paperityöläiset ovat tehneet viime vuosina kovasti työtä, jotta tehtaiden tuottavuus olisi mahdollisimman hyvä. He ovat venyneet, suostuneet palkkajärjestelyihin, ottaneet vastaan lomautuksia ja trimmanneet tehtaat huipputuloksiin. Miten tähän loistavaan kehitykseen vastaa suomalainen paperiteollisuus, sen omistajat? Lopettamalla kannattavia tehtaita ja yksiköitä. Maksattamalla osin järjettömien merentakaisten sijoitusten laskun suomalaisilla paperityöläisillä ja veronmaksajilla, Huutola totesi.

– Suomen valtio on edelleen Stora Enson suurin omistaja. Siksi maan hallituksella on suuri vastuu siitä, suljetaanko suomalainen kannattava sellutehdas kokonaan vai taistellaanko sen olemassaolon puolesta.

Huutolan mukaan Kemijärven sellutehtaan lopettamisasiassa ei kuitenkaan ole vielä sanottu viimeistä sanaa.

– Tähän päätökseen ei ole pakko suostua. Valtion omistajapolitiikasta päättävien on lähdettävä siitä, että sellutehtaan toiminnalle on annettava jatkoaikaa. Jos Stora Enso ei ole halukas jatkamaan, niin myytäköön se sitten sellaiselle, joka haluaa jatkaa toimintaa.

– Tehtaan lopettaminen merkitsisi Itä-Lapin elinkeinoille, elämälle, ihmisille ja ennen muuta nuorisolle kovaa iskua. Lopettamisella on hintansa, eikä se hinta ole mittavissa euroissa. Se merkitsee Itä-Lapin asukkaille suurta inhimillistä kärsimystä. Niin suurta iskua, että sellaisesta selviäminen vaatisi joka tapauksessa valtiovallan suurta huomiota, erityispanostusta, tukipakettia ja todellisia toimia – ei mitään näpertelyä tai pelkkiä sympatian ilmaisuja, Huutola vaati.

Matti Huutolan koko puhe löytyy oikeanpuoleisen palstan linkistä.