Etätyö kiinnostaa joka viidettä SAK:laista (14.6.2000)
Joka viides SAK:lainen, 230 000 jäsentä, on kiinnostunut etätyöstä. Selvästi eniten kiinnostusta on yksityisillä palvelualoilla ja vähiten teollisuudessa. Kiinnostus etätyötä kohtaan on suuri, vaikka käytännössä sitä ei vielä olisikaan ehditty kokeilla. Toisaalta aiempi kokemus etätyöstä näyttää tekevän siitä entistä kiinnostavampaa – mitä enemmän kokemusta, sitä enemmän kiinnostusta.
Tulokset ilmenevät SAK:n ekonomisti Erkki Laukkasen tekemästä selvityksestä, joka esiteltiin EU:n tukemassa etätyöseminaarissa Kiljavalla keskiviikkona. Selvitys perustuu SAK:n jäsentutkimukseen, johon vastasi 9948 SAK:laista tammikuussa 2000. Etätyö määriteltiin ansiotyöksi, jota tehdään varsinaisen työpaikan ulkopuolella ja jonka tekeminen on ajasta ja paikasta riippumatonta.
Toistaiseksi SAK:laisten kokemukset etätyöstä ovat niukat. Tutkimuksen mukaan vain noin neljällä prosentilla on käytännön kokemusta etätyöstä ja vain joka sadas tekee etätyötä yli 40 prosenttia työajastaan. Valtaosa etätyöstä tehdään ilman tietoverkkoja, sillä vain alle 30 prosenttia etätyötä tekevistä SAK:laisista ilmoittaa käyttävänsä esimerkiksi sähköpostia tai internetiä.
Jäsentutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia kuin Tilastokeskuksen työolotutkimuksen. Työolotutkimuksen mukaan vuonna 1997 tietokoneavusteista etätyötä teki 1,4 prosenttia SAK:laisista ja 4,3 prosenttia koko työvoimasta. Tyypillisin tietokoneavusteisen etätyön tekijä Suomessa on hyväpalkkainen toimihenkilömies. Tulevaisuudessa etätyön kehitys tulee todennäköisesti nopeutumaan ja sen osuus kasvaa kaikissa palkansaajaryhmissä. Eräiden arvioiden mukaan etätyöpotentiaali Suomessa olisi 20-40 prosenttia koko työvoimasta.
Kiljavalla järjestetty etätyöseminaari oli osa Euroopan Ammatillisen Yhteisjärjestö EAY:n käynnistämää Euro-Telework-projektia. Projektin tarkoituksena on selvittää tietokoneavusteisen etätyön tilannetta eri maissa ja samalla kartoittaa etätyötä tekevien työntekijöiden asema, ongelmat ja tarpeet. Kiljavalla kokemuksia olivat vaihtamassa eri ammattiliittojen ja palkansaajakeskusjärjestöjen, tutkijoiden ja hallinnon edustajien lisäksi etätyösopimuksia tehneiden yritysten sekä yhteisöjen edustajia.
Lisätietoja: Ekonomisti Erkki Laukkanen (09) 772 1403 tai 040 532 1777 erkki.laukkanen@sak.fi