Britannian ay-liike kannattaa EU-jäsenyyttä
Ammattiyhdistysliike kampanjoi aktiivisesti Britannian EU-jäsenyyden puolesta. Ay-väki pelkää, että maan EU-eron seurauksena työntekijöiden oikeudet heikkenisivät ja työttömyys kasvaisi.
Konservatiivipääministeri David Cameron ei selviä voittajana kesäkuun 23. päivänä pidettävästä EU-jäsenyyttä koskevasta kansanäänestyksestä ilman vasemmiston apua. Cameronin onneksi vasemmisto kannatta Britannian EU-jäsenyyttä ja myös maan ammattiyhdistysliike kampanjoi aktiivisesti jäsenyyden puolesta.
Ammatillinen keskusjärjestö TUC ja suurin osa sen jäsenliitoista pelkää, että lähtö EU:sta eli Brexit uhkaisi EU:n takaamia työntekijöiden oikeuksia. Myös monet työpaikat olisivat vaarassa, koska Brexit vahingoittaisi vakavasti Britannian taloutta ja investointeja.
Vain kolme liittoa TUC:n 50 jäsenliitosta saarnaa lähtöä EU:sta. Ne ovat rautatieläisten, merenkulun ja kuljetusalan työntekijöiden liitto RMT, veturinkuljettajien liitto Aslef ja leipurien liitto BFAWU. Liitot eivät usko Brexitin uhkaavan työntekijöiden oikeuksia, mutta sen sijaan ne pelkäävät, että vapaa maahanmuutto EU:sta laskee brittityöntekijöiden palkkoja. Pari liittoa on päättänyt pysyä puolueettomina, kerrotaan TUC:stä.
Ammattiliitot käyttävät kampanjaan kymmeniä tuhansia euroja. Kampanjaa käydään pääasiassa työpaikoilla, mutta julkisiakin tapahtumia on järjestetty.
Turvaa työntekijöille
Vasemmisto ja ammattiliitot eivät aina ole olleet yhtä suopeita Euroopan unionille. Rautarouva Margaret Thatcher ja hänen uusliberalisminsa käännyttivät 1980-luvun lopussa suurimman osan vasemmistoa EU:n ystäviksi. Manner-Eurooppa alkoi silloin näyttää vasemmistolaisemmalta kuin Britannia ja EU alettiin kokea turvana thatcherismia ja uusliberalismia vastaan.
Britannian konservatiivinen hallitus kieltäytyi allekirjoittamasta työntekijöiden oikeuksia turvaavaa EU:n sosiaalista sopimusta. Tony Blairin Työväenpuolueen hallitus allekirjoitti sen vasta 1990-luvun lopulla.
Britanniaa hallitsee taas konservatiivipuolue ja EU näyttää työntekijän parhaalta turvalta. TUC:n teettämä riippumaton tutkimus vahvisti ammattiyhdistysliikkeen pelot. Tutkimuksen mukaan Brexit aiheuttaisi ”laillisen ja kaupallisen kaaoksen” ja vuosikausien epävarmuuden työnantajille ja työntekijöille. Todennäköisesti lähtö EU:sta johtaisi pitkään siirtymäkauteen, jonka aikana hallitus voisi valita, mitkä EU:n nykyään takaamat työntekijöiden oikeudet se haluaisi pitää, laimentaa tai kumota.
Tutkimus listaa kaikki uhanalaiset työntekijöiden oikeudet. Listaan kuuluvat oikeus palkalliseen lomaan, vuokratyöntekijöille annettu suoja ja työterveys- ja työturvallisuussäännöt työpaikoilla. Vaarassa voivat olla myös raskaana olevien työntekijöiden ja vanhempien työntekijöiden työsuojelu.
Syrjimättömyys vaakalaudalle
Brexitin myötä brittityöntekijät eivät enää voisi valittaa oikeuksiensa rikkomisesta Euroopan tuomioistuimeen. Jos kotimaan tuomioistuin antaa hallitukselle epämieluisan tuomion, hallitus voi aina muuttaa lakia.
TUC:n oman arvion mukaan lähtö EU:sta uhkaisi myös homoille ja lesboille taattua suojaa syrjintää vastaan ja vaarantaisi vammaisten oikeuksia ja suojelua syrjinnältä.
Monet Brexitin kannattajat ja pienyritykset toivovat, että EU ei enää voisi kahlita brittejä byrokratiallaan. He sanovat, että brittien täytyy itse saada päättää säännöistään. Mutta TUC:ssä arvataan, mitä yhä varsin thatcheriläinen konservatiivinen hallitus päättäisi, jos se saisi vapaat kädet.
Eeva Lennon, Lontoo