Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ay-oikeuksien loukkaukset lisä…

Uutinen

Ay-oikeuksien loukkaukset lisääntyneet Euroopassa

ITUC Annual Survey 2009

Työntekijöiden oikeuksia on pyritty rajoittamaan ympäri maailmaa talouskriisiin vedoten. Ammattiyhdistysoikeuksien loukkaukset ovat lisääntyneet myös Euroopassa, osoittaa ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n tänään julkistettu raportti.

Vaikeuksiin työntekijät ovat joutuneet etenkin niissä maissa, joissa ammattiyhdistysliikkeen asema on ollut ennestäänkin heikko. Vuonna 2008 Euroopassa ammattiyhdistystoiminnan perusteella pidätettiin lähes 50 työntekijää, joista valtaosa Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

Lakko-oikeutta kiristettiin monissa EU-maissa, esimerkiksi Ranskassa ja Belgiassa. Myös ay-aktiivien irtisanomiset lisääntyivät. Turkissa työpaikkansa menetti ay-toiminnan vuoksi peräti 2000, mutta ilmiötä tavattiin myös Georgiassa, Venäjällä, Ukrainassa ja Isossa-Britanniassa.

&#;8211 Maailman mitassa Eurooppa on ongelmista huolimatta myönteinen poikkeus, SAK:n kansainvälisen osaston johtaja Marjaana Valkonen huomauttaa.

Eri puolilla maailmaa työntekijät kohtaavat järjestelmällistä painostusta, vangitsemisia ja jopa murhia. ITUC:n raportin mukaan viime vuonna tapettiin 76 ay-aktiivia, joista 49 Kolumbiassa. Monessa maassa hallitus oli sekaantunut vainoon suoraan tai välillisesti.

Esimerkiksi Zimbabwessa ay-aktiivien kiduttaminen ja pidätykset jatkuivat edelleen. Viime vuonna ILOn hallintoneuvosto asetti tutkimuskomission selvittämään ay-oikeuksien loukkauksia.

ILO on pyrkinyt vaikuttamaan myös muihin ammattiyhdistysoikeuksia polkeviin valtioihin. Tammikuussa saatiin aikaan toimintasuunnitelma ammattiyhdistysoikeuksien toteuttamiseksi Valko-Venäjällä. Toistaiseksi vapaa ay-liike toimii Valko-Venäjällä vaikeissa oloissa.

– Myös Suomen hallituksen pitää toimia ammattiyhdistysoikeuksien toteuttamiseksi. Vaikuttamalla EU:ssa voidaan edistää kauppapolitiikassa työelämän perusoikeuksia, Valkonen sanoo.

Oikeus järjestäytyä ja neuvotella työehtosopimuksista ovat ihmisoikeuksia. Kaikki EU-maat ovat ratifioineet kansainvälisen työjärjestön ILO:n järjestäytymisoikeutta ja kollektiivista neuvotteluoikeutta koskevat sopimukset sekä muut työelämän perusoikeuksien yleissopimukset.

ITUC on ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö, johon kuuluu 312 ammattijärjestöä 157 eri maasta. Suomessa ITUC:n jäsenjärjestöjä ovat SAK, STTK ja Akava.