”Ay-liikkeen jyräys ei tule onnistumaan” – Työmarkkinapöytiin tuotu kaikuja menneisyydestä

Pääoma- ja elinkeinoelämä jatkaa viime hallituskaudella alkanutta tavoitettaan heikentää suomalaista ammattiyhdistysliikettä, päättelee SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola. Hän epäilee sanelukulttuuria haettavan nyt työmarkkinapöytien kautta.
21.11.2019 11:30
SAK
Matti Huutola SAK:n edustajistossa 21.11.2019. Kuva: Patrik Lindström

– Sopimuspöytään on tuotu ehdotuksia, jotka ovat kaikuja kaukaa menneisyydestä. Mainittakoon vaikka jäsenmaksujen perinnän lopettaminen, luottamushenkilöiden oikeuksien rajoittaminen ja lakko-oikeuksien rajoittaminen kehitysmaiden tasolle, Huutola selventää puheessaan SAK:n edustajistolle.

– Haluavatko Suomi ja työnantajat olla niiden maiden joukossa, jotka loukkaavat ILOn sopimuksissa turvattua oikeutta ammatilliseen järjestäytymisvapauteen ja siihen kuuluvaa työtaisteluoikeutta? Niihin maihin kuuluvat maat, joissa demokratia, turvattomuus ja köyhyys ovat alati läsnä.

SAK:n järjestöosaston johtaja luottaa, ettei ay-liikkeen jyrääminen tule onnistumaan.

– Meitä ei jyrätä, kun pidämme huolen yhtenäisyydestä ja korkeasta järjestäytymisasteesta. 

Huutola epäilee, että elinkeinoelämän tavoitteet heikentää ammattiyhdistysliikettä tuovat kuitenkin säröjä suomalaiseen sopimisen kulttuuriin, jolla on rakennettu hyvinvointia koko Suomelle. 

Myös ennustettavuus ja vakaus saavat heikentämisyrityksistä säröjä.

– Se johtaa väistämättä merkittäviin työmarkkinaselkkauksiin, joihin meidän pitää nyt varautua ja joita jo Postin, Sähköliiton, JHL:n ja Teollisuusliitonkin toimesta on käynnistetty.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.