Avoin kirje pääministeri Petteri Orpolle

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kirjoitti torstaina 24.8. avoimen kirjeen pääministeri Petteri Orpolle.
24.08.2023 02:00
SAK

Arvoisa pääministeri Petteri Orpo,

Asiat ovat usein sitä, miltä ne näyttävät. Monen suomalaisen näkökulmasta hallituksenne suunnitelmat näyttävät pahalta. Vakuutitte keväällä, ettei kenenkään tarvitse olla huolissaan. Minulla on painava syy tähän kirjeeseen. Ihmiset ovat nyt huolissaan ja syystä.

Hallitusohjelma sisältää lukuisia heikennyksiä työelämään. Esimerkiksi:

Potkulaki. Irtisanomisen helpottaminen lisää työntekijöiden epävarmuutta ja vähentää uskallusta perustaa perhe tai ottaa asuntolainaa.

Sairaussakko. Ensimmäisen sairauspäivän kustannuksien sysääminen työntekijöille ei vähennä sairauspoissaoloja, vaan lisää sairaana töihin tulemista.

Paikallinen sopiminen. Aito sopiminen onnistuu vain tasaveroisten osapuolten kesken. Olette nyt tuomassa suomalaisille työpaikoille yksipuolisen sanelun.

Palkka-erojen sementointi. Valtakunnansovittelijan käsien sitominen tarkoittaa käytännössä sitä, etteivät palkkakuopassa olevat, usein naisvaltaiset, alat saa ikinä kurottua palkkaeroja pienemmiksi.

Näillä tai muilla ”työelämäuudistuksillanne” ei ole suoraa tai merkittävää vaikutusta julkisen talouden tasapainoon. Teidän piti nujertaa talouden alijäämä, mutta päädyittekin nujertamaan suomalaista työntekijää. Myös sosiaaliturvaan suunnitellut leikkaukset ovat suuria. Valitettavasti ne kohdistuvat usein samoihin ihmisiin ja perheisiin.

Vetoan, että harkitsisitte vielä tavallisten suomalaisten kannalta kohtuuttomia leikkauksia ja heikennyksiä.

Erityisen pahalta kokonaisuuden saa näyttämään suunnitelmanne sen toteutusjärjestyksestä. Ensin rajoitatte työväestön mahdollisuuksia puolustaa oikeuksiaan ja etujaan politiikkaanne vastaan. Sitten toimeenpanette heitä koskevat heikennykset ja leikkaukset. Tämä tuntuu epäreilulta. Suomi kaipaa yhtenäisyyttä, sitä että kaikki ovat mukana. Kansan jakaminen kahtia ei ole isänmaan etu.

Suomalaisten duunareiden puolesta,

Jarkko Eloranta
SAK:n puheenjohtaja
#PainavaSyy

Orpon-Purran hallituksen leikkauslista

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.