#Äänityöttömälle-mielenilmaus aktiivimallia vastaan – Mitä, missä, milloin ja miksi?

Keräämme tälle sivulle tietoa, ohjeita ja materiaalia 2. helmikuuta kello 11 Helsingin Senaatintorilla järjestettävästä mielenilmauksesta. Päivitys 2. helmikuuta: siirretty SAK:n live-lähetys alkuun.
24.01.2018 14:02 Updated 01.02.2018 16:27
SAK

Voiko mielenilmaisua seurata netin kautta?

Kyllä voi. Suora lähetys mielenilmauksesta näkyy täällä perjantaina kello 11 alkaen:

Voit katsoa suoraa lähetystä myös Youtuben kautta.

Myös Yle lähettää suoraa ohjelmaa mielenosoituksesta TV1-kanavalla kello 10.55 alkaen.

Älä kuitenkaan näiden vuoksi jätä tulematta paikan päälle!

Miksi mielenilmaus järjestetään?

#Äänityöttömälle-mielenilmauksella vaaditaan hallituksen toimeenpaneman aktiivimallin perumista. Vuoden alussa voimaan tullut aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa ja kohtelee työttömiä epäoikeudenmukaisesti.

Mielenilmauksella vastustetaan myös hallituksen kaavailemaa aktiivimalli kakkosta, joka toteutuessaan toisi työttömille uusia turvaa leikkaavia karensseja.

SAK on esittänyt aktiivimallien vaihtoehdoksi kannustavaa työllistymismallia. SAK:n mallissa työttömille määrättävät karenssit ovat nykyistä selvästi lievempiä. Malli kannustaa työtöntä, mutta ei jätä häntä yksin. Pelottelun sijaan työtön saa tukea ja henkilökohtaista palvelua.

Missä ja milloin mielenilmaus järjestetään?

#Äänityöttömälle-mielenilmauksen paikkana on aivan Helsingin keskustassa sijaitseva Senaatintori. Tori on noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Helsingin rautatieasemalta.

Mielenilmaus alkaa perjantaina 2. helmikuuta kello 11 ja kestää enimmillään 1,5 tuntia. Senaatintorilla on tarjolla kasvishernekeittoa ja kahvia.

Kartta Senaatintorin järjestelyistä

Millaiset ovat mielenilmauksen pelisäännöt?

Mielenilmaus on kaikille avoin. Kokoonnumme Senaatintorille pitämään ääntä työttömän puolesta – tehdään se hyvässä yhteishengessä!

Mielenilmauksessa on ehdoton nollatoleranssi väkivallalle ja rasismille. Toivomme myös, että Senaatintorilla ei ole näkyvillä puoluepoliittisia tunnuksia.

Pitääkö mielenilmaukseen ilmoittautua?

Ei tarvitse. Olisi kuitekin mukavaa, jos kertoisit tulevasi paikalle Facebook-tapahtumasivun osallistun-painiketta klikkaamalla. Sivua kannattaa muutenkin seurata, sillä sinne päivitetään tietoa kuljetuksista ja mielenilmauksen järjestelyistä.

SAK:n aluetoimistojen järjestämiin yhteiskuljetuksiin sinun on kuitenkin ilmoittauduttava etukäeen: katso seuraava kohta.

Järjestetäänkö mielenilmaukseen kuljetuksia muualta Suomesta?

SAK:n aluetoimistot järjestävät 2. helmikuuta bussikuljetuksia Helsinkiin ympäri Suomea. Ilmoittautuminen kuljetuksiin on päättynyt. Tarkista, järjestääkö oma ammattiliittosi kuljetuksia mielenilmaisuun.

Lista SAK:n aluetoimistojen bussikuljetuksista

Osa Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n sopimusaloista keskeyttää perjantaina 2. helmikuuta työnsä poliittisen mielenilmauksen vuoksi. Keskeytys ei kuitenkaan koske linja-autoalan tilausajoliikennettä eikä siten SAK:n aluetoimistojenkaan kuljetuksia.

AKT:n poliittiset mielenilmaukset kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, kun suunnittelet matkaa Helsinkiin: katso lista työnseisauksista täällä.

Entä pääkaupunkiseudun kuljetukset?

Suurin osa pääkaupunkiseudun julkisesta liikenteestä on pysähdyksissä perjantaina. Pääkaupunkiseudun lähijunat ja Suomenlinnan lautta kulkevat kuitenkin normaalisti. Myös noin 90 bussilinjaa ajetaan perjantaina. Tarkista HSL:n sivuilta, pääsetkö Senaatintorille joillain näistä.

Myös Finnair City Bus liikennöi normaalisti.

SAK:n korvaavat bussikuljetukset

SAK on lisäksi järjestänyt korvaavia bussikuljetuksia Itä- ja Pohjois-Helsingistä sekä Espoosta. Kuljetukset ovat maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Katso aikataulut tapahtumasivultamme.

Katso myös, olisiko sopivia kimppakyytejä tarjolla tai ilmoita, jos itse pystyt niitä tarjoamaan. Senaatintorille suuntautuvia kimppakyytejä varten on perustettu oma Facebook-tapahtumasivu.

Mitä aineistoa mielenilmaisusta on saatavilla?

Materiaalipankistamme löydät pdf-tiedostot rintanappeja ja julisteita varten. Sieltä voit ladata itsellesi myös videoita ja kuvia nettisivuille, sosiaaliseen mediaan ja printtiin.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on tehnyt Facebookiin #äänityöttömälle-profiilikehyksen, joka on kaikkien käytettävissä. Myös Teollisuusliitolla on oma kehys. Mene Facebook-profiilisivullesi, klikkaa "Päivitä profiilikuva", valitse "Lisää kehys" ja ota käyttöön joko kehys "#äänityöttömälle" tai "Teollisuusliitto #äänityöttömälle".

Ruotsinkieliset julisteet löytyvät materiaalipankistamme omasta kansiostaan. Lisäksi olemme tehneet aktiivimallista ja SAK:n vaihtoehtoisesta mallista uutisia ruotsiksi ja englanniksi.

Aktiivimallin kumoamista koskeva kansalaisaloite löytyy edelleen netistä. Kannatusilmoitusten keruuaika kuitenkin päättyi tammikuun lopussa. Aloite keräsi yli 140 000 allekirjoitusta.

Mistä saan lisätietoja mielenilmauksesta?

Tarkista oman ammattiliittosi nettisivuilta, millaisia ohjeita sieltä löytyy perjantain 2.2. mielenilmauksesta. Tietopaketteja osallistumisesta löytyy muun muassa PAMinJHL:n ja Teollisuusliiton sivuilta.

Voit kysyä lisätietoja myös työpaikkasi luottamusmieheltä, ammattiosastoltasi tai suoraan ammattiliitosta.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.