Vappupuheiden keskiöön nousi huoli eriarvoisuuden kasvusta ja nuorten asemasta työelämässä

SAK:laista vappua on juhlittu maanantaina yli 50 paikkakunnalla. Juhlien puhujat arvostelivat hallitusta työntekijöiden epävarmuuden lisäämisestä, työttömien syyllistämisestä ja nuorten ajamisesta pätkätöiden kierteeseen. Vappujuhlissa oli yli 47 000 kävijää.
01.05.2018 13:15 Päivitetty 03.05.2018 15:14
SAK
Uutinen Yhteiskunta Vappu
Jarkko Eloranta Helsingin työväen vappujuhlassa. Kuva: Marjo Pihlajaniemi

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kantoi Helsingissä pitämässään vappupuheessa huolta yhteiskunnallisen ilmapiirin kiristymisestä. Viimeinen vuosikymmen on ollut taloudellisesti raskas ja se näkyy uskossa tulevaisuuteen ja vaikuttamismahdollisuuksiin. Erityisesti Eloranta on huolissaan nuorista.

– Luotto politiikkaan ja poliitikkoihin, yhteisten asioiden hoitoon ja hoitajiin, on vähäistä.

Eloranta tarjosi puheessaan tulevaisuudenuskoa palauttaviksi lääkkeiksi SAK:n kannustavaa työllistymismallia ja muutosturvan parantamista. Laajempi muutosturva sujuvoittaisi työmarkkinoiden toimintaa ja ehkäisisi pitkien työttömyysjaksojen syntymistä.

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola arvioi Sipilän hallituksen menettäneen työntekijäjärjestöjen luottamuksen. Salossa puhuneen Huutolan mukaan hallitusta ohjaa vahva ideologinen näkemys, jossa työntekijä on syyllinen työttömyyteensä ja työntekijän suojana olevat vähimmäisehdot ovat työllistymisen este.

– Rangaistusten lisääminen tai etuuksien leikkaaminen ei ole positiivista ja eteenpäin katsovaa politiikkaa. Se on työttömien syyllistämistä ja rankaisemista, eikä mitään muuta.

PAMin Ann Selin: Hallitus ei ole viitsinyt tehdä mitään vaikutusarvioita

Lahdessa puhunut Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin arvosteli hallitusta eriarvoisuuden lisäämisestä ja asiantuntijoiden sivuuttamisesta päätöksenteossa. Hallitus ei ole esimerkiksi selvittänyt, miten irtisanomissuojan heikentäminen alle 20 työntekijän yrityksissä vaikuttaisi työllisyyteen.

– Virossa samankaltainen uudistus toteutettiin vuonna 2009 ja Viron keskuspankin johtopäätösten mukaan se vain ohjasi virtaa pois työllisyydestä. Hallitus ei ole viitsinyt tehdä mitään vaikutusarvioita vaan pistää lonkalta menemään, Selin totesi.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine korosti Raumalla pitämässään puheessa luotettavien ja vakituisten työsuhteiden arvoa myös nuorille työntekijöille. Hallituksen politiikka ajaa nuoria kuitenkin yhä syvemmällä pätkätöiden kierteeseen.

– Jatkossa alle 30-vuotiaille voi tarjota määräaikaista pätkätyötä ilman perusteita. Ainoa vaatimus on, että nuori on ollut kolme kuukautta vailla työtä. Jos tämä ei ole ikäsyrjintää, niin mikä sitten, Niemi-Laine hämmästeli.

Matti Harjuniemi: Ihmistä ei tule rangaista, jos työtä tai työllistymispalvelua ei ole

Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan ihmistä ei tule rangaista, jos työtä tai työllistymispalvelua ei ole. Silti hallitus on nähnyt tarpeelliseksi syyttömän rankaisun, kun se on jälleen käynyt työttömien kimppuun aktiivimalliksi verhotulla lakimuutoksella.

Vaasan vappujuhlassa puhunut Harjuniemi korosti, että työ ja työntekijä on saatava kohtaamaan.

– Vanhoja keinoja on muodikasta arvostella, mutta usein ne toimivat hyvin. Olemme ammattiyhdistysliikkeessä ajaneet aina nopeaa työhön paluuta työttömyyden kohdatessa. Pitkittyessään työttömyys nimittäin käy yhä vaikeammin nujerrettavaksi.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen puolestaan kiitti hallitusta ammattiyhdistysliikkeen aktivoimisesta torille muulloinkin kuin vappuna.

– Olemme joutuneet kokoamaan väkeämme torille kertomaan mielipiteemme niin hallituksen työelämän pakkolaeista kuin työttömiä kurittavasta aktiivimallistakin. Nämäkin mielenilmauspäivät olisi voitu käyttää yhteiskunnan rakentamiseen ja tuottavaan työhön, mutta se ei Juha Sipilän hallitukselle ole kelvannut, Lahdessa puhunut Veli-Matti Kuntonen muistutti.

SAK:laisissa vappujuhlissa yli 47 000 kävijää

Alueilta kerättyjen tietojen mukaan SAK:laisiin vappujuhliin osallistui yhteensä noin 47 400 kävijää. Eniten juhlijoita keräsivät Helsingin Rautatientorin ja Vaasan vappujuhlat, joissa molemmissa oli noin 7 000 kävijää. Helsingin vappukulkueessa oli poliisin arvion mukaan noin 4 000 osallistujaa.

Kuopion vappujuhlassa arvioidaan käyneen noin 5 000 ihmistä, Lahden ja Oulun juhlissa noin 3 000 ja Tampereen, Kajaanin sekä Joensuun juhlissa noin 2 500 ihmistä.

SAK:laista vappua juhlitaan ympäri Suomea

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.