Ukrainalaiset tarvitsevat nyt tukea myös työpaikoilla 

Suomeen on jo tullut sotaa paenneita ukrainalaisia ja heidän määränsä tulee lisääntymään myös työpaikoilla. SAK:n maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Eve Kyntäjä sanoo, että ukrainalaiset työkaverit tarvitsevat nyt tukea työyhteisöltä ja heihin on luonnollisesti sovellettava samoja työehtoja kuin suomalaisiin. 
10.03.2022 08:39
SAK
Suomeen on saapunut Ukrainasta sotaa pakenevia ihmisiä eri reittejä. Osa heistä on majoittunut ystävien ja sukulaisten luo. Kuva Emmi Korhonen, Lehtikuva.

Monet tähän mennessä Suomeen saapuneista ukrainalaisista ovat majoittuneet sukulaistensa ja ystäviensä luo. Niinpä kukaan ei tiedä tarkkaan, kuinka paljon ukrainalaisia on jo Suomeen tullut. Se on kuitenkin selvää, että heidän määränsä lisääntyy lähiviikkoina. 

Sotaa EU-maihin pakeneviin ukrainalaisiin sovelletaan EU:n tilapäisen suojelun direktiiviä. Sen mukaan ukrainalaiset tulevat saamaan vuoden oleskeluluvan Euroopan unionin jäsenmaissa. Suomessa suojelua on päätetty antaa EU-tason päätöstä laajemmalle Ukrainasta paenneiden joukolle.

Direktiivi antaa ukrainalaisille myös oikeuden työntekoon.

SAK:n Eve Kyntäjä huomauttaa, että sotaa pakenevat ukrainalaiset ovat erittäin haavoittuvassa asemassa. Heidän hädänalaista tilannettaan ja toisaalta haluaan tehdä työtä ei missään nimessä saa käyttää hyväksi. 

Eve Kyntäjä muistuttaa, että riski hyväksikäyttöön, esimerkiksi alipalkkaukseen, on todellinen sellaisten työntekijöiden kohdalla, jotka eivät osaa suomea eivätkä tunne suomalaista työelämää ja työntekijöiden oikeuksia ja velvollisuuksia.

Ukrainalaisia työskentelee Suomessa jo kausityöntekijöinä ja muun muassa rakennuksilla. Nyt heitä todennäköisesti tulee töihin myös muille aloille.

– Työpaikoilla kannattaa varautua tähän ja esimerkiksi nimetä uudelle työntekijälle työyhteisöstä kokeneempi työntekijä opastajaksi. Myös luottamushenkilöiden olisi hyvä tarttua toimeen ja tutustuttaa ukrainalaiset työntekijät suomalaisiin työelämän pelisääntöihin sekä varmistaa huolellisesti heidän työehtonsa. 

Eve Kyntäjä pohtii, voisiko luottamushenkilö järjestää mahdollisuuksien mukaan myös yleisempää perehdytystä suomalaiseen yhteiskuntaan ja tukea arjen asioiden hoitamista. 

Lisätietoa ja apua:

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.