Työntekijän vaikutusmahdollisuuksien parantaminen lisää yrityksen innovatiivisuutta – Tavoitetta tukisi suomalaisen työn kehittämisohjelma

Jos työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä, syntyy työpaikalla helpommin innovaatioita. Näin todetaan Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön Eurofoundin tuoreessa tutkimuksessa, joka vertaili eurooppalaisia yrityksiä innovatiivisuuden perusteella.
27.08.2018 12:00
SAK
Työntekijä Uudenkaupungin autotehtaalla. Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Niissä yrityksissä, joissa työntekijät osallistuvat työpaikan hankkeita ja strategiaa koskevaan päätöksentekoon, syntyy 7 prosentin todennäköisyydellä enemmän innovaatioita kuin muissa yrityksissä. Lisäksi niissä työpaikoissa, joissa työntekijän vaikutusmahdollisuuksia pidetään tärkeänä, voidaan muita paremmin, todetaan Eurofoundin tutkimuksessa.

SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.

− Eurofoundin tutkimus vahvistaa sen, mitä SAK:ssa on nostettu esiin viime vuosina. Suomeen tarvitaan lisää innovatiivisia työpaikkoja, ja niitä saadaan parantamalla työntekijän vaikutusmahdollisuuksia, kertoo SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.

Jotta Suomeen saadaan hyviä, tuottavia ja innovatiivisia työpaikkoja, tarvitaan suomalaisen työn kehittämisohjelma

Työntekijän tyytyväisyys työpaikan vaikuttamismahdollisuuksiin ja sen yhteys innovaatioiden syntyyn nousi esiin SAK:n työolobarometrissa vuonna 2016. Vaikutusmahdollisuuksiinsa tyytyväiset työntekijät esittivät enemmän ideoita, jotka kehittivät omaa työtä tai työpaikan tuotteita tai palveluita. Työntekijät tekivät myös neljä kertaa yleisemmin aloitteita työpaikoilla, joilla oli käytössä aloitepalkkiot.

− Innovaatioita syntyy, jos työntekijät pääsevät osallistumaan työpaikan päätöksentekoon, heitä kannustetaan tuomaan ideoitaan esiin ja niistä myös palkitaan, Antila sanoo.

SAK:n mielestä paljon puhuttua ’tuottavuusloikkaa’ ei saada aikaiseksi palkansaajien työehtoja heikentämällä, vaan työoloja parantamalla ja työntekijöitä palkitsemalla. Ratkaisu tähän olisi SAK:n eduskuntavaalitavoitteissakin esitetty suomalaisen työn kehittämisohjelma.

− Ensi vaalikaudella pitäisi käynnistää suomalaisen työn kehittämisohjelma tukemaan niitä työyhteisöjä, jotka haluavat kehittää tuottavuutta ja työntekijöiden hyvinvointia digitalisoituvassa ympäristössä, Antila sanoo.

Digitalisaation ja työn murroksen suurimmat vaikutukset näkyvät tulevina vuosina työpaikoilla. Suomalaisen työn kehittämisohjelma pitäisi toteuttaa niin, että se edistäisi tekoälyinnovaatioiden käyttöönottoa työpaikoilla.

– Jotta Suomeen saadaan hyviä, tuottavia ja innovatiivisia työpaikkoja, tarvitaan tämä kehittämisohjelma, joka auttaa työpaikkoja kehittymään positiiviseen suuntaan, Antila toteaa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.