Työnantajien edustajat haluavat heikentää ILOn sopimuksen takaamaa lakko-oikeutta ja kollektiivista työehdoista sopimista

Työnantajien edustajat kyseenalaistivat monia työelämän ihmisoikeuksia kesäkuussa järjestetyssä Kansainvälisen työjärjestön ILOn työkonferensissa. Työnantajien mukaan ILOn järjestäytymisoikeutta koskeva yleissopimus numero 87 ei sisällä lakko-oikeutta eikä määrittele työehdoista sopimisen kansallisia osapuolia.
05.07.2021 08:30
SAK
ILOn 109. työkonferenssi järjestettiin pääosin virtuaalisesti. Kuva: Marcel Crozet / ILO / Creative Commons (CC BY-NC-ND 2.0)

Suomen työntekijäjärjestöjä konferenssissa edustanut SAK:n lakimies Paula Ilveskivi ihmettelee työnantajien halua vaarantaa työelämän ihmisoikeudet.

SAK:n lakimies Paula Ilveskivi

– Lakko-oikeus sekä ammattiliittojen ja muiden työmarkkinajärjestöjen oikeus neuvotella työehtosopimuksia liittyvät oikeuteen järjestäytyä, joka on taattu yleissopimuksella numero 87. Tämän tulkinnan on vahvistanut muun muassa ILOn riippumaton asiantuntijakomitea CEARC, mutta nyt työnantajat ovat ennenkuulumattomalla tavalla haastamassa CEARC:nkin toimivallan ja tulkintakäytännön.

Asiantuntijakomitea CEARC:n tehtävä on tutkia ILOn sopimusten ja suositusten soveltamista kansallisesti niin lain kuin käytännönkin tasolla. CEARC laatii raportin, joka on pohjana ILO:n työkonferenssin kolmikantaisen valvontaelimen eli niin sanotun applikaatiokomitean työskentelylle.

Applikaatiokomitea käsittelee CEARC:n havaintojen pohjalta erityisesti räikeimpiä työelämän oikeuksien loukkauksia. Tänä vuonna komitean listalla olivat mm. Valko-Venäjän ja Hongkongin tilanne. Molempien hallitusten edustajat pyrkivät eristämään alueidensa työntekijöiden edustajat applikaatiokomitean työstä.

– Valko-Venäjä on esittänyt itsenäisten ammattiliittojen osallistumisoikeuden eväämistä ILO:n ja applikaatiokomitean työhön. Honkgongin hallitus ei puolestaan rekisteröinyt ILO:n komiteoihin yhtäkään henkilöä Hongkongin vapaiden ammattiliittojen keskusjärjestöstä HKCTU:sta, applikaatiokomitean työhön osallistunut SAK:n lakimies Samuli Hiilesniemi kertoo.

Pitkään vangittuna ollut HKCTU:n pääsihteeri Lee Cheuk Yan tuomittiin toukokuussa 18 kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen osallistumisesta Hongkongin demokratialiikkeen tukemiseen.

ILOn kansainvälinen työkonferenssi kokoontuu vuosittain. Tänä vuonna konferenssi järjestettiin ensimmäistä kertaa virtuaalisesti. Osa konferenssin komiteoista on koolla vasta marras- ja joulukuussa.

Suomesta ILOn työkonferenssiin osallistuu valtioneuvoston nimittämä kolmikantainen valtuuskunta. Valtuuskunnassa työntekijävaltuutettuna oli SAK:n Paula Ilveskivi. Lisäksi SAK:sta oli mukana lakimies Samuli Hiilesniemi.

Lue myös Paula Ilveskiven ja Samuli Hiilesniemen laajempi blogikirjoitus ILOn työkonferenssin kokouksesta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.