Tietoa työelämän oikeuksista saameksi

SAK on laajentanut Työelämän pelisäännöt -opassarjaansa kolmella uudella kielellä. Uudet kielet ovat pohjoissaame, inarinsaame ja koltansaame, ja ne julkaistiin saamelaisten kansallispäivän yhteydessä 6. helmikuuta.
06.02. 08:55
SAK
Saamen lippu. Kuva: Fotonen / iStock.

Tiedote pohjoissaameksi

Työelämään liittyy paljon erilaisia lakeja, säädöksiä ja toimintatapoja. Työelämän pelisäännöt on erityisesti nuorille suunnattu opas työelämän ensiaskeliin. Se sopii opetuksen tueksi sekä käsikirjaksi työelämään siirtyville.

Oppaassa käydään läpi, mitä tietoja työsopimuksesta pitää löytyä sekä missä ja miten määritellään työaika, palkka ja lisät. Oppaasta löytyy myös tietoa, miten on meneteltävä, jos sairastuu tai irtisanoutuu / tulee irtisanotuksi.

SAK on työelämän asiantuntija. Se osallistuu laajasti työelämän ja työlainsäädännön kehittämiseen työntekijäystävällisemmäksi. Tämän lisäksi ammattiliitot solmivat työehtosopimuksia, jotka määrittelevät tarkemmin työpaikoilla noudatettavat yhteiset pelisäännöt ja miten ristiriitatilanteet ratkaistaan.

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen.

– Teemme töitä sen eteen, että nuorten ensimmäiset kokemukset työelämästä olisivat positiivisia. Omien oikeuksien ja velvollisuuksien tunteminen on tärkeä työelämätaito, joka auttaa läpi työelämän, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen muistuttaa.

Saamen kielien jälkeen Työelämän pelisäännöt on saatavilla 26 kielellä. Saamenkieliset sisällöt on lisätty Työelämänpelisäännöt.fi-palvelun kielivalikkoon. Laajempi työelämäkokonaisuus on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja ukrainaksi. Painettuja oppaita voivat tilata maksutta esimerkiksi opettajat ja opot. Oppilaitokset sekä erilaiset nuoria ja maahan muuttaneita työssään palvelevat organisaatiot hyödyntävät verkkopalvelua myös opetusmateriaalina ja neuvonnan tietolähteenä.

Ongelmatilanteissa työntekijät voivat ottaa yhteyttä työpaikan luottamusmieheen tai omaan ammattiliittoonsa. SAK:n työsuhdeneuvonta tarjoaa erityisesti nuorille ja maahan muuttaneille neuvoja suomeksi ja englanniksi puhelimitse 0800 414 004 ja sähköpostilla tyosuhdeneuvonta@sak.fi. Palvelu on auki maanantaisin kello 14–17 sekä tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 9–11 ja 12–15.

Tietoa kolmella saamelaiskielellä Työelämän pelisäännöt -palvelussa
Työelämän pelisäännöt -opas pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.